*Nettavisen* Økonomi.

Kan bli felt av sine egne

Foto: Bård Ove Molberg (TV 2 Nettavisen)

Det er presset fra de ansatte, og ikke Iran-saken, som kan komme til å vippe Olav Fjell ut av sjefsstolen i Statoil.

22.09.03 14:32

Da Iran-saken sprakk i media for drøyt to uker siden, var alt fokus rettet mot avtalens innhold og mulighetene for at Statoil var involvert i korrupsjon.

Det interne presset øker

De siste dagene har Statoil-ledelsens håndtering av saken kommet stadig mer i fokus. Ledelsen, med konsernsjef Olav Fjell i spissen, har fått massiv kritikk for det mange mener er unnfallenhet i Iran-saken. I tillegg ble det gitt ufullstendig informasjon fra selskapets side de første dagene etter at saken dukket opp i media.

Det er særlig blant de ansatte misnøyen med ledelsen er til å ta og føle på. Det er dette sterke interne presset som kan bli det som til slutt vipper Olav Fjell ut av sjefsstolen, mener flere sentrale kilder TV 2 Nettavisen har vært i kontakt med.

- Fjell kan umulig fortsette

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bård Ove Molberg

- Det er etter hvert begynt å bli et problem at det ikke er Iran-saken som er i fokus lenger. Det er ikke saken i for seg, det er hvordan ting er håndtert som er blitt det sentrale. Det gjør saken uholdbar, sier en av landets ledende oljeanalytikere til TV 2 Nettavisen.

Oljeanalytikeren, som ønsker å være anonym, levner ikke Olav Fjell stor sjanse i mandagens styremøte.

- Denne saken tar bort hele farten i Statoils utviking. Jeg tror ikke det er mulig at Fjell fortsetter, framholden han.

- Skuffet over Fjell

Redaktør Helge Keilen i Offshore Norge legger også stor vekt på presset fra de ansatte.

- Det som er nytt i denne saken siden styremøtet for en uke siden, er at de ansatte føler seg veldig skuffet. Blir Fjell sittende, er det av hensyn til kontinuiteten i Statoil. Men jeg tror det er storm som ikke blåser over, konstaterer den erfarne oljeredaktøren.

Statoil har tre ansatte-representanter i styret, men ingen av dem har foreløpig gitt til kjenne sin holdning når det gjelder Olav Fjells skjebne. Morten Svaan, som er hovedtillitsvalgt for Norske Sivilingeniørers Forening (NIF) i Statoil, påpeker at Olav Fjell fortsatt har tillit fra mange av de ansatte.

Gir sjefen en sjanse

Ifølge Svaan har ikke NIF-representanten i Statoils styre, Marit Bakke, fått instruks om å felle konsernsjefen på mandagens styremøte.

- Hun representerer seg selv, som styremedlem er hun en privatperson. Hun har den samme holdningen som vi har, nemlig at vi må få fram all informasjon om denne saken. Styrerepresentantene må så gjøre seg opp en mening ut fra den informasjonen de får fra styremøtet, sier han til TV 2 Nettavisen.

Svaan medgir at stemningen blant de ansatte i Statoil er trykket.

- Stemningen er urolig, folk vet jo at dette har veldig stor betydning for selskapet totalt sett. Jeg tror alle ønsker seg en avklaring så fort som mulig, men det må være en rettferdig prosess uten noen form for forhåndsdømming, sier han.

- Fjell har et problem

Norsk Olje- og Petrokjemisk Fagforbund (NOPEF) har markert seg som en av de fremste kritikerne til den sittende ledelsen. Ifølge NOPEF-leder Leif Sande blir spørsmålet håndtert av NOPEFs lokalavdeling i Statoil, men forbundslederen har sine klare meninger om hvilken retning vinden blåser.

- Jeg tror Fjell har et problem, for å si det sånn, sier han til TV 2 Nettavisen.

Vil at Fjell fortsetter

Hovedtillitsvalgt for fagforeningen Lederne i Statoil, Hallstein Tonning, mener Statoils konsernsjef Olav Fjell bør fortsette. Lederne har i likhet med NIF og YS en representant i styret.

- Vi kan ikke påpeke ting som gjør at vi kan forsvare å sparke konsernsjefen, sier han til TDN Finans.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.