*Nettavisen* Økonomi.

Kan bli mer renteuro

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

Bankene holder på pengene sine.

17.03.09 08:46

Den britiske sentralbanken, Bank of England, advarer nå mot økt uro i interbankmarkedet. Nye store tap og økt frykt for nye bankkollapser fører til at bankene igjen holder på midlene sine istedenfor å låne dem ut til andre banker, skriver Dagens Næringsliv.

Etter at Lehman Brothers klappet sammen i september i fjor fikk banker over hele verden store problemer – og markedsrenten steg. Det førte til massive rentekutt fra sentralbanker – i tillegg til at myndighetene over hele verden måtte lansere den ene redningspakken etter den andre.

Men nå er det uro igjen. Forskjellen mellom rentene i interbankmarkedet og den forventede styringsrenten er økt. Dessuten har prisen på forsikring mot mislighold av bankenes gjeld økt.

Problemet i dag er at styringsrentene er kuttet så lavt som det nesten er mulig å kutte. Og hvis pengeflyten skremmes ytterligere i internbankmarkedet, kan det bli enda mer trøbbel.

Bankene tviholder på egen kapital og vil bli mindre villig til å låne ut penger til sine kunder i privat- og bedriftsmarkedet. Det vil igjen redusere mulighetene for økt økonomisk vekst.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.