*Nettavisen* Økonomi.

Kan bli nødt til å informere om Røkke-lån

Foto: Heko Junge (Scanpix)

Storbankene DnB og Gjensidige NOR kan bli nødt til å informere aksjemarkedet om sine lån til Kjell Inge Røkke og Aker RGI. Fredag morgen var begge i kontakt med børsen.

26.09.03 14:24

DnB er Kjell Inge Røkkes viktigste bankforbindelse, og Røkke har også vært storkunde hos Gjensidige NOR. Begge er kommet under hardt press etter at det ble kjent at Røkke-selskapet Norway Seafoods sliter med å betale tilbake et lån på 600 millioner kroner til Orkla.

Skaper stor usikkerhet

Svært få i det norske finansmiljøet vet hvor stor bankenes eksponering mot Røkke-systemet faktisk er. Det eneste som synes sikkert, er at det er snakk om milliardbeløp.

Nå kan bankene bli tvunget til å informere aksjemarkedet om Røkke-lånene. Nyheten om Norway Seafoods’ betalingsproblemer ha sendt aksjekursen i DnB og Gjensidige NOR kraftig ned. En oppklaring i form av en børsmelding ville fjerne usikkerheten som nå tynger kursen.

Kontaktet bankene

Ved Oslo Børs får TV 2 Nettavisen opplyst at børsen var i kontakt med begge bankene før børsåpning fredag for å diskutere Røkke-lånene.

Bankenes dilemma er at de normalt ikke går ut med informasjon om forholdet til enkeltkunder. Det prinsippet kan de bli tvunget til å droppe dersom det viser seg at bankenes risikosituasjon blir vesentlig endret som følge av likviditetsproblemer i Røkke-systemet.

- ingen ting å fortelle

Overfor TV 2 Nettavisen vil verken DnB eller Gjensidige NOR kommentere om Røkkes økonomiske situasjon vurderes som så alvorlig at bankene kan bli nødt til å informere aksjemarkedet.

- Per i dag har vi ikke noe å informere markedet om, sier informasjonsdirektør Eivind Grønstad i Gjensidige NOR.

- Det er ikke noen aktuell problemstilling nå, supplerer kollega Jarl Veggan i DnB.

Veggan understreker at det er vanlig å gå ut med informasjon om et kundeforhold bare når kunden selv går med på det. Det skjedde for eksempel i forbindelse med refinansieringen av kriserammede Pan Fish tidligere i år.

Hett tema på børsen

Ifølge pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs vil ikke børsen legge noe press på bankene for å få dem til å informere om Røkke-lånene.

- Vi har ingen forutsetning for å vurdere bankenes risikoforhold. Dette er kun en del av børsens løpende dialog med selskapene, sier han til TV 2 Nettavisen.

Olsen framholder samtidig at Røkke-lånene har vært gjenstand for diskusjon hos børsledelsen.

- Det har selvfølgelig vært tema her hos oss. Denne saken kan være informasjonspliktig for selskapene, under forutsetning av at bankenes risiko har endret seg i vesentlig grad, sier Olsen, som påpeker at det trolig ikke er gjort i en håndvending å avdekke om Røkkes likviditetssituasjon har endret bankenes risiko.

- Men det er også en mulighet å gå ut til børsen for å avdramatisere, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.