Gå til sidens hovedinnhold

Kan droppe rentekutt

Kjerneinflasjonen steg mer enn ventet, noe som kan komme til å dempe rentekuttene denne våren.

Konsumprisindeksen (KPI) økte med 0,8 prosent fra januar til februar i år.

- Isolert sett så kan dette bidra til at Norges Bank kan komme til å være litt mer varsomme med å kutte renten. Men siden det var klesprisene som dro opp mye av dette, så kan det være at Norges Bank ser igjennom fingrene på de høye tallene. Høyere klespriser skyldes i hovedsak en svekket norsk krone, og klesprisene variere med valutaen, sier analytiker Kyrre Aamdal i DnB Markets til Nettavisen.

I januar var det nedgang i KPI på 0,3 prosent. Derimot er kjerneinflasjonen mye høyere enn forventet. Fra februar 2008 til februar 2009 steg den med 3,0 prosent. Det er en oppgang på 0,2 prosentpoeng fra januar. Og mye høyere enn det markedet forventet. Her forventet man en vekst på 2,5 prosent.

Kjerneindeksen steg med 1,1 prosent i hele måneden, mot 1,0 prosent samem måned i fjor. Inflasjonen fra februar til februar økte med 0,3 prosent til 2,5, her var forventningene på 2 prosent.

Les også: Venter doblet arbeidsledighet

Aamdal sier at de fortsatt forventer et rentekutt på 0,5 prosent på retemøtet 25. mars. Men at de kan komme til å revurdere dette etter KPI-tallene.

- Foreløpig så ligger våre anslag på et kutt på 0,5 prosent i mars. Når man ser at inflasjonen er fallende i resten av verden, så er det bare et tidsspørsmål om når det når Norge. Her hjemme er arbeidsledigheten er på full fart oppover, og eksporten på vei ned. Derfor tror vi at Norges Bank vil se igjennom fingrene i forhold til inflasjonen, sier Aamdal.

Økte 2,9 prosent
Fra januar til februar steg prisene på mat og klær i Norge - noe som bidro til å sende KPI opp med 0,8 prosent. Matprisene økte med 2,9 prosent i denne perioden.

- Økningen kan sees i sammenheng med ettervirkningene av fjorårets jordbruksoppgjør, som resulterte i økte målpriser fra og med 1. januar 2009. Det var særlig prisøkninger på enkelte meieri- og kjøttprodukter som medvirket til oppgangen i matvareprisene. Det ble også registrert en prisoppgang på fisk, brød og en rekke sukkerholdige produkter, heter det fra Statistisk Sentralbyrå.

Konsumprisindeksens vekst de siste tolv månedene økte fra 2,2 prosent i januar til 2,5 prosent i februar. Prisene på klær bidro mest til oppgangen i tolvmånedersveksten.

Dyrere klær
Klesprisene gikk opp 1,6 prosent fra januar til februar i fjor, mens de gikk opp hele 5,0 prosent i samme periode i år. To andre viktige bidragsytere var prisene på elektrisitet inkludert nettleie samt matvarer. I år hadde prisene på elektrisitet en mindre nedgang sammenlignet med samme periode i fjor, mens på matvareprisene ble det registrert noe høyere prisvekst i år sammenlignet med tilsvarene periode i fjor, heter det videre.

- Det har ikke vært noen spesielle reaksjoner i markedet på konsumprisindeks-tallene. Rentene er litt opp - med sju-åtte punkter. Men ikke noe dramatisk, avslutter Kyrre Amdal overfor Nettavisen.

Tremåneders pengemarkedrente, NIBOR var under 3 prosent før KPI-tallene kom, men gjorde et byks fra 2,97 til 3,09 prosent rett etterpå. Fiksen klokken 12.00 endte på 3,11 - opp 1,63 prosent.

Kommentarer til denne saken