Gå til sidens hovedinnhold

Kan du stole på bankenes prisliste?

Bankene melder selv inn prisen på lån til Finansportalen. Kan du stole på tallene?

Jo mer penger du har, desto lavere rente får du i banken. Og motsatt dersom du har lite penger.

Kanskje ingen overraskende nyhet for de fleste, men nå viser det seg at forskjellsbehandlingen øker.

LES OGSÅ:Du er rangert fra 0 til 100

I Norges Banks Utlånsundersøkelse som ble offentliggjort denne uken går det frem at renta du blir tilbudt i økende grad er et resultat av individuell vurdering.

Eller som Norges Bank skriver:

«Flere banker meldte om økt utlånsmargin for husholdningene i 2. kvartal. Dette ble blant annet begrunnet med usikkerhet i boligmarkedet, risiko for mislighold og økt bruk av individuell prising. Øvrige lånebetingelser var om lag uendret for husholdningene i 2. kvartal, se figur 3. Fremover forventer bankene fortsatt relativt uendrede betingelser.»

Les hele undersøkelsen her (ekstern lenke).

Konsulent Catharina Bolstadtræe i Norges Bank utdyper:

- I utlånsundersøkelsen har vi sendt spørreskjema til landets åtte største banker. En tilleggskommentar som går igjen hos mange er at prissettingen overfor lånekunder i økende grad avgjøres individuelt, sier Bolstadtræe til Nettavisen.

Minrente: Bytt bank og spar tusener i året

Mer var for risiko
- Hva skyldes det?

- Nå er det ikke min oppgave å svare for bankene, men det er ikke noen hemmelighet at bankene er mer bevisst på risikovurdering enn tidligere, sier hun.

Forbrukerombudet liker ikke utviklingen.

Noe annet enn pruting på basar
- Det er viktig at norske lånekunder har mulighet til å sammenligne tilbud fra de ulike bankene, sier seksjonssjef Jo Torkel Gjedrem og understreker at et boliglån er noe helt annet enn å kjøpe bukse på en basar i Østen.

Han minner om at bankene må forholde seg til både Finansavtaleloven og Markedsføringsloven.

- Dersom bankene aktivt markedsfører sine lån, så er de også forpliktet til å opplyse om priser som skal være tilgjengelig for flesteparten av kundene, sier Gjedrem og viser til paragraf tre i Forskrift til Markedsføringsloven.

- I vår dialog med bankene får vi av og til høre argumentet om at de ikke kan lage prislister fordi alle kunder behandles individuelt. Men da kan de helle ikke markedsføre lånet, sier Gjedrem.

Han skjønner uansett lite av banker som ikke oppgir troverdige prislister.

- Vi forstår at kunder vurderes individuelt. Men vi vet også at det ikke er opp til den enkelte saksbehandler å avgjøre rente på lån. De har strenge rammer og retningslinjer å forholde seg til vedrørende rentesettingen. Det burde derfor være uproblematisk å lage prislister som gjelder for ulike kundegrupper med ulik belåningsgrad og sikekrhet, sier Gjedrem.

Minrente:Bytt bank gratis og spar 5000 kroner i året
Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener
Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.
MinKreditt:Finn det billigste forbrukslånet
Meglerguiden:Finn billigste og beste boligmegler
(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere).

Krever skjerpings
Forbrukerombudet har i sommer undersøkt informasjonen som gis på norske bankers hjemmesider. Konklusjonen er at enkelte banker utelater informasjon som er nødvendig for at forbrukerne skal kunne orientere seg i markedet.

- Vi sendte derfor i forrige uke ut et informasjonsbrev til en rekke banker der vi ber dem sørge for at prisene for samtlige tjenester fremgår av bankens hjemmesider innen oktober i høst, sier Gjedrem.

Bytt bank
Sjef i Finansportalen.no, Elisabeth Realfsen, er klar over at bankene i større grad prissetter kundene individuelt.

- Denne trenden er ikke overraskende, sier Realfsen.

- Betyr dette at listene på finansportalen og bankrangeringer i ulike medier blir mindre og mindre verdt?

- Neida. Husk at vi har avtalefrihet i Norge, men jeg forsikrer våre brukere om at prisene som ligger på finansportalen.no gir en klar indikasjon på prisnivået hos de ulike bankene, sier hun.

Realfsen minne om at norske lånekunder uansett har ett ess i ermet.

- For å være sikker på at du har de beste vilkårene så anbefaler vi at du søker lån hos konkurrerende banker. Og får du ett bedre tilbud så ikke nøl, bytt bank, oppfordrer hun og minner om Finansportalens Byttbank-tjeneste.

Oppgir korrekte priser
På spørsmål om landets største bank følger sine egne priser overfor flertallet av kundene får Nettavisen følgende svar:

- DnB NOR følger i hovedsak våre oppgitte priser når det gjelder utlån. Det vil si at den informasjon som ligger på Finansportalen er korrekt når det gjelder DnB NOR, sier direktør for samfunnskontakt Dag Arne Kristensen.

Oppgir ikke priser i det hele tatt

I landets fjerde største bank er tonen en annen.

- I Handelsbanken har vi aldri operert med offisielle priser. Hos oss er det opp til hvert enkelt kontor å avgjøre hvilken pris kunden blir tilbudt, sier utviklingssjef Knut Balke.

Kommentarer til denne saken