Gå til sidens hovedinnhold

Kan få milliongevinst over natten

Enkelte hytteeiere får enorm gevinst med den nye regjeringen.

Cirka 65 kommuner har boplikt i dag, men dette skal den nye regjeringen avvikle. Det lover de blåblå i sin regjeringsplattform.

Boplikten virker ikke etter hensikten, mener regjeringen. Til NRK sier Erna Solberg at det dreier seg om å opprettholde eiendomsretten.

- Når folk kjøper en bolig, så må de få lov til å disponere den selv. Og vi mener at det skaper kunstige eiendomsmarkeder at det er boplikt på noen boliger, og ikke på andre, sier Solberg.

Mange eiendommer som i dag har boplikt vil få seg et realt prisløft når boplikten fjernes. Men det avhenger av beliggenheten, sier eiendomsmegler Tore Solberg i Z-Eiendom i Vestfold til DN.no.

- Her i Vestfold har Tjøme og Larvik kommune boplikt. De aller fleste bopliktseiendommene i Tjøme er nok ikke aktuelle som fritidsboliger, men det er absolutt en del som er veldig aktuelle - og da vil prisene gå opp. Bopliktseiendommer med attraktiv beliggenhet som egner seg godt som fritidsbolig kan generelt gå opp 30-40 prosent i pris. Så det lønner seg definitivt ikke å selge nå før dette er avgjort!

Tore Solberg tror nok mange har et overdrevent syn på hvor mange bopliktseiendommer som vil bli attraktive fritidseiendommer. For veldig mange er det ikke, understreker han. De aller fleste vil ikke gå opp i pris.

I 1974 fikk kommunene anledning til å innføre boplikt på eiendommer. Hensikten var å dempe en utvikling der stadig flere tok i bruk boliger som hytter.65 kommu ner har i dag boplikt i hele eller deler av kommunen.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken