Finanskrisen kan ikke løses over natten, sa George W. Bush da han fredag inviterte ledere fra G20-landene til en arbeidsmiddag i Det hvite hus.

- Dette problemet oppsto ikke over natten, og det kan heller ikke løses over natten. Det kan bare løses gjennom fortsatt samarbeid og besluttsomhet, sa den amerikanske presidenten som om få uker må overlate kontoret til demokraten Barack Obama.

Selv om Bush har styrt USA inn i økonomiske nedgangstider, mener han å vite hvilken medisin som trengs for å få bukt med krisen.

Markedskapitalisme
- Fri markedskapitalisme har vært en motor for gode konjunkturer, framgang og sosial mobilitet i økonomier over hele kloden, sa Bush under middagen.

- Vi må alle sammen avvise dem som nå vil møte utfordringene med proteksjonisme, kollektivisme og nederlagsstemning, sa Bush.

G20-landene står for rund 85 prosent av verdensøkonomien, men når finansministerne lørdag setter seg ved forhandlingsbordet er de langt fra enige om hvilke tiltak som bør settes inn mot finanskrisen.

Uenighet
Flere regjeringssjefer, med Storbritannias statsminister Gordon Brown og Frankrikes president Nicolas Sarkozy i spissen, har tatt til orde for økt statlig regulering av finansmarkedet.

Bush avviser kategorisk dette, og mener løsningen ligger i mindre og ikke mer statlig styring. Forhåpningene foran G20-møtet i Washington er derfor ikke de største.

– Vi kan ikke vente mirakler av dette toppmøtet, som var Europas idé, men vil i stedet se begynnelsen på en prosess som vil skape et endelig program innen 100 dager, sa EU-kommisjonens sjef José Manuel Barroso fredag.

(©NTB)