Gå til sidens hovedinnhold

Kan jeg bytte julegaven?

Det er ikke alltid bare ting fra ønskelisten som ligger under juletreet, og da kan det være greit å vite at du har bytterett. Her er dine rettigheter.

Du er imidlertid bare på den sikre siden hvis den som har kjøpt presangen har husket å få et byttekort. For verken forbrukerkjøpsloven eller andre lover gir deg rett til å bytte en feilfri vare, skriver Forbrukerportalen.no.

Men selv om det ikke er noen lovbestemt angrefrist eller bytterett, er det i enkelte bransjer blitt praktisert så lenge at det er blitt en sedvane. Spesielt gjelder dette for klær, bøker, smykker, sølvtøy, leker, CD'er og liknende.

For at du skal få bytte, må du passe på at varen er ubrukt og uskadet. Dersom emballasjen er skadet eller åpnet, kan selger nekte deg å bytte.

Spør først - få bytte senere
Det kan være greit å spørre om bytteretten i det gaven kjøpes, og be om byttebevis. Kvittering er en annen enkel måte å dokumentere hvor, når og til hvilken pris presangen er kjøpt.

Dersom du mister kvitteringen er det mulig å dokumentere kjøpet ved kontoutskrifter og lignende, men det blir ofte mer komplisert.

I forhold til julepresanger pleier butikkene å være fleksible når det gjelder å legge frem kvittering. Men det lønner seg å gå tilbake til butikken raskt etter jul hvis du skal bytte en gave.

Tidsfristen varierer
Hvor lang bytterett du har kan variere fra butikk til butikk. Mange større kjeder har egne regler med åtte, ti eller fjorten dagers bytterett hele året. De fleste strekker seg imidlertid lengre ved bytte av julegaver fordi kjøpet ofte kan være foretatt lengre tid i forveien.

Du har vanligvis ikke rett til å kreve pengene tilbake for en feilfri vare. Butikkene pleier å enten tilby ny vare, eller en tilgodelapp. Er det salg når du skal bytte julepresangen, kan du ikke kreve å få varer til samme verdi som presangen hadde før jul.

Du må akseptere å få bytte til en tilsvarende vare på byttetidspunktet. Ofte er tilgodelapp et alternativ dersom du ikke finner noe du liker, men selger kan da sette som betingelse at den ikke kan benyttes på utsalgsvarer.

Angrerett på internett
Har du handlet gaver over internett, har du angrerett. Angrerettloven gjelder ikke ved kjøp i vanlige butikker, bare for kjøp på internett, postordre, messesalg, dørsalg og telefonsalg, der selgeren tar initiativet.

Følger det med et angrefristskjema må du melde fra til selger at du vil gå fra kjøpet innen 14 dager. Fikk du ikke angrefristskjema, utvides angreretten til tre måneder.

Du må betale returportoen selv ved kjøp via internett eller postordre.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken