Gå til sidens hovedinnhold

Kan vi snart legge den død?

Billig-Niravana er et fata morgana!

I mitt innlegg om matpriser skrev jeg at maten ikke er dyr i Norge, når man tar hensyn til kjøpekraften vår. Som mål for kjøpekraft brukte jeg – for enkelthets skyld – BNP per innbygger. Dette er selvsagt ikke et nøyaktig mål, men heller ikke helt upresist.

Likevel er det mange som fortsatt mener at maten er billigere andre steder i Europa. «Det er bare å dra til Sverige», sier de og mener hardnakket å ha dekning for påstanden sin.

Vel – la oss dra til Sverige, da!

Les også

Spår rekordpåske for harryhandel

I Sverige er prisen på mat 26 prosent lavere enn i Norge (kilde: Eurostat). Samtidig vet vi at lønnsnivået er 31 prosent lavere i Sverige enn i Norge (samme kilde). Er maten da billigere i Sverige enn i Norge? Egentlig? For en nordmann er den selvsagt billigere i Sverige, men ikke for en svenske. I Danmark er prisen på mat 20 prosent lavere enn i Norge – og lønnen 27 prosent lavere. Og nei – det er ikke sånn at vi betaler mer skatt i Norge. Vi betaler minst skatt i Norden og har omtrent samme skattenivå som Tyskland og Hellas!

Så må noen fortsatt tro på et slags billig-nirvana her på jord – med sjukt lave priser og ditto høy lønn, men dette stedet eksisterer ikke. Det kan ikke eksistere. Det sier seg selv.

Tar vi hensyn til lønnsnivået er det bare Irland og Nederland som er på samme lave nivå når det gjelder priser på mat som Norge.

Les også

Pristest av grensevarer: Gigantiske forskjeller på svenske og norske priser

Og det har lite for seg å skylde på at det ikke er alle som har en gjennomsnittlig lønn i Norge - for det er det ikke i de andre landene heller. Jeg lover!

Så nå kan vi kanskje legge den død?

Kommentarer til denne saken