*Nettavisen* Økonomi.

Kanonavslutning på julehandelen

Etter en laber start på julestria, tok det helt av i butikk-Norge den siste uka før jul. Til sammen shoppet du og jeg julegaver for over 10 milliarder kroner.

02.01.04 15:25

Telleverket stoppet på 10,25 milliarder, ifølge foreløpige tall Kvarud Analyse har innhentet på oppdrag fra Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH). Det er bare en kvart milliard mindre enn i rekordåret 1999. I forhold til jula 2002 økte omsetningen med 3 prosent.

Kanonspurt reiste kjerringa

De første omsetningstallene for julehandelen i 2003 kom som julekvelden på kjerringa på butikkeiere rundt omkring i landet. Til tross for at den lave renta har gitt millioner av nordmenn mer å rutte med, var omsetningen lavere enn i fjor.

Salget den siste uka før jul reiste både kjerringa og handelsstanden. Omsetningen i uke 52 ble hele 30 prosent høyere enn i tilsvarende uke året før. Grunnen er at du og jeg ventet rekordlenge med å kjøpe julegavene til våre kjære.

- Mange utsatte julehandelen til mandag 22. og tirsdag 23. desember, sier informasjonssjef Jarle Hammerstad i HSH.

Mange fikk gavekort

Ifølge Hammerstad valgte svært mange å kjøpe gavekort i stedet for ordinære gaver. Det skapte problemer for tallknuserne.

- Disse har skapt litt komplikasjoner i beregningen av julehandelen idet de ikke blir registrert som salg før de brukes. Det kan være en av forklaringene på at romjulstallene synes å bli høyere enn i fjor. Dette kan også påvirke januar-handelen, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag