Gå til sidens hovedinnhold

Kanonavslutning på julehandelen

Etter en laber start på julestria, tok det helt av i butikk-Norge den siste uka før jul. Til sammen shoppet du og jeg julegaver for over 10 milliarder kroner.

Telleverket stoppet på 10,25 milliarder, ifølge foreløpige tall Kvarud Analyse har innhentet på oppdrag fra Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH). Det er bare en kvart milliard mindre enn i rekordåret 1999. I forhold til jula 2002 økte omsetningen med 3 prosent.

Kanonspurt reiste kjerringa

De første omsetningstallene for julehandelen i 2003 kom som julekvelden på kjerringa på butikkeiere rundt omkring i landet. Til tross for at den lave renta har gitt millioner av nordmenn mer å rutte med, var omsetningen lavere enn i fjor.

Salget den siste uka før jul reiste både kjerringa og handelsstanden. Omsetningen i uke 52 ble hele 30 prosent høyere enn i tilsvarende uke året før. Grunnen er at du og jeg ventet rekordlenge med å kjøpe julegavene til våre kjære.

- Mange utsatte julehandelen til mandag 22. og tirsdag 23. desember, sier informasjonssjef Jarle Hammerstad i HSH.

Mange fikk gavekort

Ifølge Hammerstad valgte svært mange å kjøpe gavekort i stedet for ordinære gaver. Det skapte problemer for tallknuserne.

- Disse har skapt litt komplikasjoner i beregningen av julehandelen idet de ikke blir registrert som salg før de brukes. Det kan være en av forklaringene på at romjulstallene synes å bli høyere enn i fjor. Dette kan også påvirke januar-handelen, sier han.