NEW YORK (Nettavisen): Tall som ble offentliggjort på fredag, viser at sysselsettingen i USA eksploderte i mars og er det beste siden august i fjor, skriver CNBC.

- Arbeidsrapporten blåste forbi forventningene, skriver avisen.

Les også: Advarte om Donald Trumps mentale helse: - Fikk sparken

Arbeidsledigheten faller

Ifølge den amerikanske arbeidsdepartementet økte sysselsettingen i USA i mars i en fart man ikke har sett siden i fjor sommer, på grunnlag av økonomisk vekst og tempoet i vaksineringen, som har fått flere bedrifter til å ansette flere personer.

Les også: Hillary Clinton kommer med sjokkerende Trump-påstand

Sysselsettingsstatistikken (nonfarm payrolls) viser en økning på 916.000 arbeidsplasser, noe som gjør at arbeidsledigheten i USA nå faller ned til 6 prosent, fra 6,2 prosent i februar.

Ekspertene er overrasket

De positive tallene overrasker ekspertene, som hadde forventet en økning på 675.00 arbeidsplasser

- Vi forventet store tall i dag, og dagens rapport over antall sysselsatte leverte virkelig. Dette er den andre siden av det vi så i mars i fjor, og et annet tydelig tegn på at den amerikanske økonomien er på vei til en sterk forbedring, sier Eric Merlis, som er leder for global markedsandel i Citizens.

Les også: Hun har fortalt om nakenbildene til Donald Trump - nå vil hun fortelle etterforskerne absolutt alt

Ifølge CNBC fortsetter arbeidsstyrken nå å øke i USA, etter at rundt 6 millioner jobbet gikk tapt på et tidspunkt i fjor. I dag er det nesten fem millioner mindre ansatte i USA enn det var for ett år siden da pandemien traff.

Les også: Donald Trump til angrep i nytt intervju: - Helt mentalt borte

Økonomien i USA er forventet å skyte fart i andre kvartal og Ethan Harris, sjef for global økonomisk forsking i Bank of America, forventer en skikkelig boom i økonomien med en vekst på rundt 10 prosent.

61 prosent mener Biden gjør en god jobb

En såkalt approval rating som The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research publiserte på onsdag, viser at 61 prosent av amerikanerne nå mener at Biden gjør en god jobb.

Hele 96 prosent av Demokratene mener presidenten gjør en god jobb, mens bare 22 prosent av Republikanerne mener han leverer. På den samme målingen til AP-NORC var det aldri over 50 prosent av de spurte som mente at president Donald Trump gjorde en god jobb.

Biden vil øke skattenivået

Denne uken ble det klart at president Biden vil øke skattenivået for store selskaper og velstående amerikanere for å finansiere en infrastrukturplan på 17.000 milliarder kroner.

Les også: Avslører Donald Trumps hemmelige matvaner

– Dette er en investering i USA som man gjør kun én gang i en generasjon. Det er ulikt noe annet vi har sett eller gjort siden vi konstruerte hovedveiene som knytter delstatene sammen og romfartskappløpet for flere tiår siden, sa presidenten i en fjernsynssendt tale onsdag.

Les også: Ivanka Trump frykter pappas nye kjæledegge

Han beskrev planen som den største investeringen i amerikanske arbeidsplasser siden andre verdenskrig. Dette vil befeste USAs stilling øverst i verdensøkonomien, fortalte han.

– Planen vil skape millioner av jobber, godt betalte jobber. Den vil skape vekst i økonomien og gjøre oss mer konkurransedyktige i verden, fremme våre nasjonale sikkerhetsinteresser og gjøre oss i stand til å vinne den globale kampen med Kina i årene som kommer, sa Biden.

Selskapsskatt

Han foreslår å finansiere infrastrukturplanen på 2.000 milliarder dollar ved blant annet å øke selskapsskatten fra 21 til 28 prosent.

Han forsikret at han ikke er motstander av rikdom.

– Jeg har ikke noe imot millionærer og milliardærer. Jeg tror på amerikansk kapitalisme, sa Biden.

Presidenten sa også at amerikanske selskaper som Amazon bruker smutthull for å unngå å betale «en eneste penny» i føderal inntektsskatt.

– Dette er galt, la Biden til.

Les også: Skrekktall for Biden - og Trump er rasende

Veier, transport og klima

Planen legger opp til det Biden kaller «elektrisk bilrevolusjon» ved å bygge ut et nettverk på 500.000 elbilladere, erstatte 50.000 dieselkjøretøy og få fortgang i overgangen til en grønnere økonomi som skal gjøre infrastrukturen mer motstandsdyktig mot klimaendringer.

– Den amerikanske jobbplanen vil føre til forvandling i fremgangen for å håndtere klimaendringer, ved å gjøre infrastrukturen vår sikrere og mer motstandsdyktig, og gripe fatt i de utrolige mulighetene for amerikanske arbeidere og bønder i en framtid med ren energi, sa Biden.

Les også: Trump i bryllupsvideo: - Dette kommer til å bli en katastrofe

Planen om å gjøre gjenreising av landets infrastruktur til bærebjelken i presidentens økonomiske agenda, omfatter en innsprøyting av 620 milliarder dollar i transportsektoren. Dette inkluderer oppgradering av 32.000 kilometer med veier, reparasjon av tusener av bruer og dobling av finansieringen av offentlig transport.

Les også: Facebook og Instagram slettet Trump-intervju

– I dag foreslår jeg en plan for landet som belønner arbeid, og som ikke bare belønner velstand. Den bygger opp en rettferdig økonomi som gir alle mulighet til å oppnå suksess. Den kommer til å skape den sterkeste, mest motstandsdyktige og innovative økonomien i verden, sa Biden.

Les også: Avslører Donald Trumps hemmelige matvaner

Kritikk fra AOC og Trump

Verken Bidens forgjenger Donald Trump eller Bidens partifelle Alexandria Ocasio-Cortez går god for presidentens plan.

Ocasio-Cortez, som tilhører den progressive fløyen i Demokratene, mener at infrastrukturpakken må være mye større enn det Biden foreslår.

Trump mener på sin side at økt skatt vil føre til nedgang i amerikansk industri.

– Forslaget er blant de største selvpåførte økonomiske sårene i historien, sier Trump.

Les også: – Denne videoen avslører at president Trump ikke er mentalt frisk

Store deler av USA er preget av utslitt infrastruktur som går tilbake til 1950-tallet. Mange amerikanere ønsker nye veier, bruer, jernbaner og flyplasser. Men det betyr ikke at Biden vil få en lett oppgave.

Nylig vedtok Kongressen Bidens koronakrisepakke, som også var på rundt 2.000 milliarder dollar. Men å sikre politisk enighet for å gjøre infrastrukturplanen til virkelighet, kan bli en virkelig test på Bidens forhandlingsevner de neste månedene.

Verken Bidens forgjenger Donald Trump eller Trumps forgjenger Barack Obama klarte det. Begge hadde gitt store løfter om infrastrukturinvesteringer, men slet med å få planene satt ut i livet.