*Nettavisen* Økonomi.

Kanontall fra Google

Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP/SCANPIX

Aksjene til Google gikk til himmels natt til onsdag, etter kanonsterke kvartalstall fra de unge og søkkrike Google-gründerne Sergey Brin og Larry Page.

Tirsdag debuterte MSN med sin nye søketjeneste, som utfordrer markedslederen Google.

Og at Google lever i et stadig fetere marked, det viser kvartalstallene til selskapet, som kom etter at USA-børsene stengte tirsdag.

Overskudd etter skatt ble mer enn syvdoblet, fra 27 til 204 millioner dollar. Samtidig ble omsetningen mer enn doblet fra 512 millioner kroner til 1.032 millioner dollar.

Aksjen til himmels
Resultatet var mye bedre enn ventet, og aksjen gikk som en rakett i elektronisk handel natt til onsdag norsk tid. Basert på denne elektroniske handelen, steg aksjen nesten 10 prosent til en rekordhøy kurs som verdsetter Google til over 55 milliarder dollar.

Markedsverdien tilsvarer rundt 360 milliarder kroner, noe som er mer enn Statoil og Hydro til sammen.

Eventyrlig oppgang
Gårsdagens kvartalsrapport vare bare den andre etter børsnoteringen for det fortsatt unge teknologiselskapet.

Google har en knallsterk posisjon i markedet for internettsøk. I tillegg er det kraftig vekst i nettannonseringen generelt, og spesielt innen Googles sterkeste segment, nemlig betaling for annonsering knyttet til søk på spesielle ord.

Doktorgradsstudenter Larry Page og Sergey Brin grunnla Google i 1998, mens de gikk på ved Stanford-universitetet. Året etter skaffet de finansiering fra ventureinvestorer, men børsnoteringen kom ikke før i fjor, etter at nettboblen var solid punktert - og en ny oppgang var i gang.

Nå har de to, som begge såvidt er inne i 30-årene, en formue på rundt 50 milliarder kroner hver, langt mer enn Norges rikeste, John Fredriksen.

Verdsettelsen av selskapet legger imidlertid listen ekstremt høyt. Det må fortsatt voldsom vekst og lønnsomhet til for å forsvare dagens markedsverdi. Verdsettelsen er rundt 60 ganger forventet overskudd i 2005, og rundt 20 ganger forventet omsetning. Det er ekstremt høyt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.