*Nettavisen* Økonomi.

Erik Stephansen

Kanskje skal vi la være å håndhilse på muslimske menn

Til venstre blir Irans utenriksminister hilst velkommen til Stortinget. Til høyre blir kronprins Haakon hilst velkommen til moskeen i Bærum.

Til venstre blir Irans utenriksminister hilst velkommen til Stortinget. Til høyre blir kronprins Haakon hilst velkommen til moskeen i Bærum. Foto: NTB scanpix

Igjen koker debatten om håndhilsing -  etter to underlige seanser på samme dag i kongeriket. Kanskje kan løsningen være at vi ikke håndhilser på mennene.

Det er lett å skjønne at disse bildene er provoserende for mange:

Først ser vi Anniken Huitfeldt (Ap), leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomite, ta imot Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif på Stortinget. Hun viser respekt for hans skikk, siden det er han som er gjest, og hilser på «muslimsk vis» med hånden mot brystet.

Så ser vi Kronprins Haakon rekke ut hånden på Al-Noor moskéen i Bærum, til en hilsen som ikke blir tatt imot. I stedet må han trekke den til seg og hilse på «muslimsk vis», med hånden mot brystet, selv om det er han som er gjest.

Er det virkelig bare vi som håndhilser som skal tilpasse oss og vise respekt i begge tilfeller?

Nei. Jeg vil mene at det er ytterst problematisk. Særlig fordi dette gjelder svært få. De fleste muslimer i Europa hilser på helt vanlig vis. Samtidig er det vanskelig å tvinge noen til å håndhilse.

Denne saken har minst to ekte dilemmaer. Det første er om vi i det hele tatt burde ta imot den iranske utenriksministeren.

På den ene siden representerer han ett av verdens mest tyranniske regimer, et prestestyre uten respekt for verdier som demokrati, ytringsfrihet og kvinners rettigheter - for bare å nevne noe.

På den andre siden kommer det sjelden noe godt ut av å ikke snakke sammen. Så lenge det er mulig å snakke, må vi gjøre det. Jeg mener derfor det er riktig å ta mot folk - nesten uansett.

Så til hilsingen:

Det er selvsagt vanskelig for Anniken Huitfeldt å rive til seg hånden til Zarif og riste i vei, hvis han ikke vil. Det ville se idiotisk ut, og det ville være dårlig folkeskikk. Samtidig står det ikke til troende at Zarif, som har bodd og studert i USA i mange år, ikke håndhilser på kvinner av religiøse grunner.

Både Huitfeldt og Zarif vet at de begge bare gjør gode miner til slett spill.

Med kronprins Haakon er det annerledes: Han rekker ut hånden i god tro, men ser at kvinnen ikke vil ta imot. Han er en intelligent mann, skjønner situasjonen, og kjenner den spesielle bakgrunnen i Bærum.

Det kunne blitt pinlig, men blir det ikke fordi han raskt ler avvæpnende og hilser med hånden mot brystet.

Som minimum burde Slottet kunne forvente å få forhåndsvarsel om eventuelle særegne skikker på steder han besøker, slik at kronprinsen slipper å bli satt i forlegenhet foran en gruppe nordmenn som han tross alt har gjort en ganske bra innsats for.

Dette går likevel an å unnskylde gitt at moskeen er i en slags unntakstilstand. Men i diplomatiet kan vi kanskje begynne å tøffe oss litt. Her er mitt forslag:

1) Når vi besøker eller mottar en gjest fra en kultur som praktiserer no handshake mellom kjønnene, så ok - da kan vi gå med på å vise respekt ved å ikke håndhilse på det motsatte kjønn. Fordi dette er viktig for dem.

2) Men da bør vi også være konsekvente overfor mennene, slik at "våre" menn bare hilser med hånden mot brystet til dem også. Slik kan vi få fram at vi ikke aksepterer det kunstige skillet mellom kjønnene. Fordi det er viktig for oss.

Da står vi plutselig mer på like fot.

Og vi får synliggjort at dette ikke egentlig handler om religion, men et maktspill mellom kulturer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.