OSLO/NEW YORK (Nettavisen): Uroen i bankmarkedet sendte Oslo Børs markant ned onsdag. Fallet var bredt og hovedindeksen endte på 1.160,3 poeng, ned 3,74 prosent. På det meste var Oslo Børs ned over 4 prosent.

Det er det største børsfallet siden september i fjor, da hovedindeksen falt 4,04 prosent, skriver Dagens Næringsliv.

Les: Finansdrama: – Gode nyheter for de med boliglån

– Det er uro

Det er bankkollapsen i USA som sørger for at det er uro i markedet. Og det hjelper ikke at den sveitsiske storbanken Credit Suisse også stuper på børsen og tar andre store banker med seg i dragsuget. Fallet onsdag ettermiddag var på 16 prosent.

– Det er uro knyttet til bankene nå, sier sjeføkonom i DNB Markets Kjersti Haugland til NTB.

Hun sier at det har spredd seg en nervøsitet i aksjemarkedet knyttet til banksektoren. Frykten er at det kan ligge skjulte sårbarheter også i andre banker.

Lite å si for lommeboken din

Haugland tror situasjonen slik den er nå har lite å si for norske forbrukeres lommebok.

– Da legger jeg til grunn at bankproblemene er begrenset i omfang, slik mange analytikere påpeker, og at tiltakene som er satt inn fra amerikanske myndigheter for å dempe spredningseffekten fungerer som de skal.

– Utsiktene er som før, sier Haugland og fortsetter:

– Det er duket for en svakere utvikling i norsk økonomi, sånn at arbeidsledigheten øker, men fra et lavt nivå. Og vi skal ha en viss videre økning i rentene fram mot sommeren, men til gjengjeld vil lønnsoppgjøret bli høyt, og sørge for at nordmenn ikke mister kjøpekraft for andre år på rad. Det jeg tror mest på, er at det som skjer nå ikke vil få store konsekvenser for nordmenns lommebøker, sier hun.

– Problemet er begrenset i omfang

På spørsmål om uroen kan være langvarig, svarer Haugland at det er gode grunner til å tro at problemet er begrenset i omfang og at tiltakene fra amerikanske myndighetene fungerer.

– Da vil dette stabilisere seg. Men det vil være uklokt å avfeie muligheten for at andre ting kan komme til overflaten – som kan føre til ringvirkninger man enda ikke har oversikt over.

– Da vil det være av mer langvarig karakter og få konsekvenser for økonomien og rentesettingen i USA. Til syvende og sist kan effektene kan komme inn mot Norge, men jeg tror ikke det er så sannsynlig.

Hvor langt det er til bunnen er nådd, er det vanskelig å si noe om. Det spørs om det dukker opp nye ting, eller om det blåser over, som det er gode grunner til å anta, mener hun.

Laveste oljepris siden 2021

På Oslo Børs falt DNB 4,22 prosent og var det fjerde mest omsatte selskapet onsdag. På listen over de fem meste omsatte selskapene onsdag finner vi også Equinor (-4,46 prosent), Aker BP (-5,94), Frontline (-4,35), og Yara (-1,58).

Også de største Europa-børsene preges av bankuroen i USA. DAX 30-indeksen ved Frankfurt var klokken 17.30 ned 3,3 prosent, mens CAC 40-indeksen i Paris og FTSE 100-indeksen i London falt henholdsvis 3,5 og 3,8 prosent.

Et fat nordsjøolje ble ved 18-tiden onsdag omsatt til rett under 72 dollar fatet, ned over 7 prosent siden midnatt. Oljeprisen har ikke vært lavere siden desember 2021.

Credit Suisse stuper på børsen

Storbanken Credit Suisse stuper på børsen og tar andre store banker med seg i dragsuget. Aksjemarkene faller kraftig både i Europa og USA.

På ettermiddagen onsdag hadde den sveitsiske storbanken falt over 30 prosent – før nedgangen deretter dempet seg noe.

Pilene pekte bratt nedover også for flere franske banker. Både BNP Paribas og Société Générale falt 11 prosent, mens tyske Commerzbank svekket seg 9 prosent.

I Paris hadde indeksen CAC 40 gått ned 3,5 prosent ved 15.15-tiden. Nedgangen i Frankfurt var på 2,8 prosent, mens hovedindeksen i Oslo falt 3,4 prosent.

– Markedene er ville, konstaterte Carlo Franchini i det italienske finansselskapet Banca Ifigest.

Saudisk hovedaksjonær

I kjølvannet av bank-uroen i USA er fokuset nå rettet mot problemene til europeiske banker – først og fremst Credit Suisse, ifølge Franchini.

Da børsene åpnet i USA onsdag, gikk det imidlertid nedover også her. Kort etter åpningen hadde Dow Jones-indeksen gått ned 1,2 prosent.

Storbankene Citigroup og JPMorgan Chase falt henholdsvis 5 og 3,6 prosent, mens sterkt pressede First Republic Bank stupte 19 prosent.

Tidligere på dagen ble uro utløst av en uttalelse fra styreformannen i Saudi National Bank, som er hovedaksjonær i Credit Suisse. Ammar Al Khudairy sa til Bloomberg TV at det ikke var aktuelt å gi den sveitsiske banken mer finansiell bistand.

Aksjene i Credit Suisse falt først 18 prosent, noe som førte til at handelen med aksjene ble stanset, ifølge Dagens Næringsliv. Da handelen kom i gang igjen, fortsatte nedgangen.

Store tap

Credit Suisse har hatt betydelige utfordringer de siste årene, og banken tapte 84 milliarder kroner i regnskapsåret 2022. Store pengesummer ble tatt ut av bankens innskytere mot slutten av året.

Saudi National Bank er den største forretningsbanken i det eneveldige kongedømmet Saudi-Arabia. Styreleder Al Khudairy sa onsdag at han var fornøyd med Credit Suisse' endringsplaner og at han ikke trodde den sveitsiske banken trengte mer penger.

Han viste også til regelverk som innebærer at Saudi National Bank ikke kan eie mer enn 10 prosent av Credit Suisse.

Sveits' sentralbank fikk onsdag spørsmål om situasjonen fra nyhetsbyrået Reuters, men hadde ingen kommentar. Senere på dagen ble det kjent at finansministrene i Sveits og Frankrike skal diskutere Credit Suisse.

Blodrødt på Wall Street

Børsfallene onsdag kommer i kjølvannet av flere bankkollapser i USA. Silicon Valley Bank (SVB) ble stengt av myndighetene i California fredag i forrige uke.

Gjennom helgen fikk amerikanske myndigheter på plass en løsning som skal sikre at ingen mister innskuddene sine i SVB og krypto-orienterte Signature Bank, som også ble stengt. Mandag lovet president Joe Biden å gjøre det som trengs for sikre stabiliteten i det amerikanske banksystemet.

Også Wall Street påvirkes sterkt av krisen i den sveitsiske storbanken Credit Suisse, som på onsdag falt over 30 prosent i aksjemarkedet.

På Wall Street lå det an til en svært blodrød dag som en følge av bankdramaet, da Wall Street åpnet. som nå pågår.

Nasdaq var ned 1,1 prosent noen timer etter åpning, S&P 500 var ned 1,7 prosent og Dow Jones var ned rundt 1,9 prosent.

Ved stengetid var derimot Nasdaq opp 0,05 prosent, mens Dow Jones var ned 0,87 prosent og S&P 500 endte ned 0,7 prosent.