I november og desember var det mange som ble bekymret for strømprisen og valgte å gå inn i kortere fastpriskontrakter for å sikre seg gjennom vinteren. Selv om prisen på fastpris på det tidspunktet var høy, var det mange som likevel sparte penger på grunn av krigen i Ukraina som igjen sendte prisene i taket.

De som nå vurderer å inngå en ny fastprisavtale, støter derimot på utfordringer: Det er nesten ingen tilbud å benytte seg av.

Ifølge Forbrukerrådets strømportal Strømpris.no, der alle aktørene må registrere sine priser, er det i skrivende stund 65 forskjellige tilbud med spotprisavtaler der påslaget er garantert i ett år.

Derimot er det kun tre tilbud for seks måneders fastpris, og åtte tilbud for fastpris på et helt år.

Den billigste fastprisavtalen for et år er i skrivende stund 262,80 øre per kWh, samt et månedsgebyr på 45 kroner. Den dyreste av de åtte tilbudene passerer 300 øre per kWh.

Til sammenligning var det før jul i fjor, på høyden av priskrisen, mulig å binde seg til priser som lå rundt én krone lavere.

Har trukket seg ut

På listen av selskaper som tilbyr fastpris for et helt år, er det få av selskapene du normalt ser reklamere. Selskaper som Fortum, Agva, GE, Hafslund, LOS og Norgesenergi glimrer med sitt fravær.

Gudbrandsdal Energi (GE) var inntil en av de billigste aktørene på markedet, men trakk tidligere denne uken tilbudet midlertidig fra markedet.

Ifølge produktsjef Karl Einar Svor i GE har de tatt ned prisene på grunn av et høyt antall bestillinger, og for å få kontroll på priser og sikringer fremover.

Smart Energi, som eies av Fredrikstad Energi, har også vært av de billigste i det siste.

- Fastpris er midlertidig fjernet. Det vil komme ny fastpris om cirka tre uker, opplyser selskapets kundeservice.

Stor usikkerhet

Utfordringen til strømselskapene er at energimarkedene for tiden er ekstremt ustabile. Statnett har advart om reell fare for energimangel til vinteren. Det er lite vann i norske vannmagasiner, krafteksporten pågår i stort monn - og i Europa frykter de at gassen fra Russland helt skal stoppe opp.

Les også

Synes du strømkrisen har vært ille? Da bør du grue deg til vinteren

Mengden gass fra Russland har stupt den siste tiden, viser tall fra Tyskland. Ifølge EU anser de det som stadig mer sannsynlig at importen vil stoppe helt opp.

Tyskland oppjusterte torsdag farenivået for gassituasjonen i landet. De frykter at de ikke vil klare å fylle opp gasslagrene før vinteren.

Onsdag gikk de såkalte terminprisene for strøm på Nasdaq-børsen i Norden opp med 10 prosent - mens prisen for desember falt marginalt.

Ny fastpris-løsning i det blå

Det ble i april varslet at regjeringen ville jobbe for et system for bedre fastprisavtaler for forbrukerne, og at det ville innføres fra nyttår.

Nøyaktig hva dette innebærer har vært uklart, men det har ifølge regjeringen blant annet noe med endringer av grunnrentebeskatningen å gjøre. I dag er det slik at produsentene kan regne noe annerledes på industrikontrakter på over sju år.

– Det vi gjør nå er viktig for folks forutsigbarhet. Støtteordningene bør være midlertidige og heller erstattes med en reell mulighet til å sikre seg økonomisk forutsigbarhet gjennom fastprisavtaler. Ikke minst er dette viktig for næringslivet, som ikke er omfattet av strømstøtteordningene, sa olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) i april.

Etter hva Nettavisen forstår er selve grunnrentedelen derimot ikke noe som vil være i nærheten av å kunne være like effektivt som dagens strømstøtteordning.

Når man får vite hva dette innebærer, er uklart.

– Regjeringen jobber med konkrete tiltak som skal legge til rette for bedre fastprisavtaler for forbrukerne. Vi har lyttet til bransjen som har pekt på at grunnrenteskatten bør baseres på oppnådd pris for volum solgt gjennom standardiserte og nærmere bestemte fastprisavtaler. Det er viktig at en endring i grunnrenteskatten rammes inn slik at tiltaket ikke åpner for skattemessige tilpasninger, opplyser statssekretær Erlend Grimstad til Nettavisen.