Kryptoimperiet til mannen bak FTX, Sam Bankman-Fried, har kollapset. FTX har de siste årene vært blant de største og mest profilerte selskapene i kryptoverdenen.

Forrige uke ble det kjent at selskapet manglet penger. Det ble da spekulert i at selskapet manglet så mye som åtte milliarder dollar som kundene ønsket å ta ut.

Ifølge kilder kjent med saken var Bankman-Fried i kontakt med investeringsfond og andre investorer før han til slutt gikk til hovedkonkurrenten Binance.

Rivalen ville komme til unnsetning, men trakk seg etter kort tid fra redningsaksjonen. Det førte til at kryptobørsen søkte konkursbeskyttelse i USA. I tillegg gikk Bankman-Fried av som toppsjef i selskapet.

Les også: Milliarder av kroner har på mystisk vis forsvunnet fra kryptoplattform

FTX-kollapsen skal ha blitt innledet av beslutningen om å låne ut milliarder av dollar som tilhørte kundene, for å finansiere risikofylte investeringer av Alameda, som var FTXs kryptohedgefond. Det skrev Wall Street Journal torsdag.

Kurskollaps

Kryptovalutaprisene faller igjen mandag. Det skjer etter at krisen som berørte hele kryptoverdenen forrige uke forverret seg gjennom helgen.

Verdens største kryptovaluta, bitcoin, har falt omtrent 65 prosent så langt i år. Mandag kostet én bitcoin 16.500 dollar, ifølge CoinDesk. Ifølge analytikere, kan bitcoin-prisen falle til under 10.000 dollar i løpet av de kommende dagene, skriver CNN.

I mellomtiden har verdens nest mest verdifulle kryptovaluta, ethereum, også stupt. Den siste uken har kursen falt over 20 prosent, ifølge CoinDesk. Mandag blir kryptovalutaen handlet til 1231 dollar.

Kryptokollapsen kommer etter at investorene forsøker å komme seg etter konkursen i FTX Group, en av de største aktørene i kryptoverden.

Sammenligner med finanskrisen

Flere i industrien sier at selskapets fall har utløst et «Lehman-øyeblikk». Med det henviser de til investeringsbankens kollaps i 2008 som sendte sjokkbølger verden rundt.

Det sa sjefen av verdens største kryptobørs seg enig i.

– Det er stor risiko, sa Changpeng Zhao, Binance-sjef, og la til:

– Vi har sett den siste uken at ting har gått galt i bransjen, så vi trenger noen regler, vi må gjøre dette ordentlig.

Zhao snakket på en konferanse i Indonesia mandag. Forrige uke sa han at det å sammenligne den nåværende uroen i kryptobransjen med finanskrisen i 2008, er «sannsynligvis en nøyaktig analogi».

Les også: Krakk i kryptovaluta - gigant i enorme problemer

Undersøker transaksjoner

FTX flyttet fra Hongkong til Bahamas i fjor. Den gang sa Bankman-Fried, tidligere FTX-sjef at Bahamas var et av de få landene man kunne sette opp et omfattende regelverk for krypto.

Søndag sa myndighetene på Bahamas at de etterforsker potensielle kriminelle forhold rundt selskapets konkurs.

«I lys av FTX-kollapsen jobber et team av finansielle etterforskere fra Financial Crimes Investigation Branch tett sammen med Bahamas Securities Commission for å undersøke om det foreligger kriminelle forhold,» Det opplyser Bahamas politistyrke i en uttalelse.

Det er ikke klart hvilken del av FTX-kollapsen myndighetene etterforsker.

Undersøkelsene kom dagen etter at den konkursrammede kryptobørsen sa de startet en egen etterforskning.

Det viser seg at 662 millioner dollar, over 6,5 milliarder kroner, på mystisk vis forsvant fra FTX etter at konkurssøknaden var levert inn. Dette til tross for at myndighetene på Bahamas, der selskapet har sitt hovedkontor, hadde frosset alle verdier i selskapet.

FTX-advokat Ryne Miller skrev lørdag på Twitter at selskapet undersøkte unormal aktivitet i bevegelser i kryptolommebøker.

Opplysningene om de forsvunne milliardene kommer fra selskapets juridiske rådgivere i USA, men det er ikke klart hvor pengene har tatt veien eller hvem som står bak.

Amerikanske myndigheter undersøker nå også FTX.

Les også: Hevder NFL-stjerne gikk i minus etter uvanlig millionavtale

Tapte formuen

Det som er klart er at Sam Bankman-Fried i løpet av få dager tapte hele formuen, som var på nærmere 160 milliarder kroner før krasjet.

Han er den 30 år gamle grunnleggeren av børsen, og var et kjent ansikt i kryptoindustrien. Flere har sett på han som kryptoverdenens "hvite ridder", og han har tidligere gått inn for å redde selskaper som slet etter kollapsen av en annen kryptovaluta, nemlig TerraUSD stablecoin i mai.

Blant investorene i FTX finner man Blackrock og Sequoia Capital.

Sequoia, som tidligere også har investert i selskap som Airbnb, Instagram og WhatsApp, skrev tidligere i uka ned verdien av FTX-investeringen til null.

FTX ble i sin tid verdsatt til nærmere 320 milliarder kroner.