Gå til sidens hovedinnhold

Karantene for sjefer

Statlige ledere som går over i det private næringslivet skal kunne nektes å jobbe med sitt tidligere saksfelt i opptil ett år. Det vil også kunne få karantene i seks måneder.

Dette er noen av bestemmelsene i nye regler for statlige ledere som lanseres av moderniseringsminister Morten A. Meyer (H).

Ifølge Meyer vil det bli gitt full lønnskompensasjon i karantenetiden, men ikke ved saksforbud. Ved brudd på vilkår om karantene og saksforbud, vil det kunne reageres med en bot som er avtalt på forhånd.

Statsråden legger vekt på at økt fristilling og konkurranseutsetting gjør det mer aktuelt enn tidligere å vurdere bruk av karantene og saksforbud ved visse overganger. Samtidig understrekes det at saksforbud er tenkt brukt bare i et fåtall situasjoner.

Politisk ledelse
Moderniseringsdepartementet har også utarbeidet regler for politisk ledelse i et departement som vender tilbake til eller får ny stilling i et departement. Politiske ledere som blir departementsråd, ekspedisjonssjef eller informasjonssjef, vil få en karanteneperiode på seks måneder ved overgang til eget departement og tre måneder ved overgang til et annet departement.

Samtidig er et utvalg i arbeid med å vurdere reglene for politikere som hopper over til jobber i næringslivet. Et forslag skal overleveres regjeringen innen 10. september i år.

Tillit viktig
Meyer sier at retningslinjene skal avverge risiko for at en virksomhet får urettmessig konkurransefortrinn og hindre mistanke om at en stilling kan være belønning for tidligere tjenester.

– Det må også unngås at det kan være mistanke om at sensitiv og strategisk viktig informasjon som brukt til fordel for en ny arbeidsgiver, eller at det oppstår mistanke om det. Reglene skal sikre integritet og upartiskhet, sier statsråden.

(©NTB)

Reklame

Pondus-salg: Nå gjør du superkupp