*Nettavisen* Økonomi.

Katastrofale tall for Donald Trump: – Dette har aldri skjedd før

WASHINGTON, DC - MAY 07: U.S. President Donald Trump speaks to reporters while hosting Texas Governor Greg Abbott about what his state has done to restart business during the novel coronavirus pandemic in the Oval Office at the White House May 07, 2020 in Washington, DC. Trump talked about the announcement that the Department of Justice has dropped charges against his former national security advisor Michael Flynn, who pleaded guilty in 2017 to lying to the Federal Bureau of Investigation. Doug Mills-Pool/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==

NYE TALL: Arbeidsledigheten har aldri økt så fort noen gang i USA. I april mistet 20,5 millioner amerikanere jobben. Foto: Pool (AFP)

20,5 millioner amerikanere er blitt arbeidsledige i april.

09.05.20 00:57

OSLO/NEW YORK (Nettavisen): Den amerikanske økonomien har fått brutal juling av koronaviruset og nedstengning.

Fredag ettermiddag kom det som kalles «verdens viktigste tall», nemlig arbeidsmarkedsrapporten i USA. Tallene viser at hele 20,5 millioner amerikanere er blitt arbeidsledige i april.

Les: Ferske tall om hvem som blir smittet av koronaviruset overrasker

På forhånd hadde analytikere forventet katastrofale tall. I mars hadde 701.000 amerikanere mistet jobben, og arbeidsledigheten sto på 4,4 prosent. Nå står den på 14,7 prosent. Alt på en måned.

Rekorden for arbeidsledigheten kom på 1930-tallet, da totalt 24,9 prosent av amerikanerne var arbeidsledige.

– Det finnes ikke sidestykke for en slik stopp i økonomien i midten av mars, da koronaviruset førte til at de fleste delstater stengte ned, sier sjeføkonom Andrew Hunter ved Capital Economics.

Les mer: Ny rapport: Kina slettet bevis for å karre til seg livsviktig utstyr

Børsoppgang

Til tross for de svake jobbtallene, endte det med oppgang på Wall Street på fredag, fordi man mener det verste nå er over. Dow Jones endte opp over 455 poeng, rundt 1,9 prosent. De to andre hovedindeksene endte også opp. S&P 500-indeksen endte opp 1,7 prosent, mens Nasdaq var opp 1,6 prosent.

Les også: Nullrente i Norge: Disse bankene har kuttet renten

Det har vært markant oppgang på børsen siden bunnen ble nådd i mars. Indeksen S&P 500 er opp mer enn 30 prosent siden bunnen i mars, og er bare 15 prosent fra en ny rekord. Nasdaq Composite er mer enn 35 opp fra bunnen, og opp 0.1% for hele 2020. Det er oppgangen fra Facebook, Amazon, Alphabet og Apple som har vært med å løfte indeksen tilbake i positivt i 2020, melder CNBC. På et tidspunkt var Nasdaq ned mer enn 25 prosent for 2020.

Fra 8,6 til 30 millioner arbeidsledige

Analysene på forhånd av arbeidsledighetstallene i USA har svingt fra 8,6 millioner nye arbeidsledige til hele 30 millioner amerikanere.

President Donald Trump har bygget mye av sin appell til velgerne på at han skulle få økonomien til å gå bra og at folk skulle få høyere lønninger. Den amerikanske økonomien gikk veldig godt, med laveste ledighet siden 60-tallet, helt frem til koronaviruset slo ut for fullt.

Klikk på bildet for å forstørre. President Donald Trump er ikke nådig i sin omtale av tidligere ansatte i det amerikanske justisdepartementet.

VIL ÅPNE: President Donald Trump jobber på spreng for å gjenåpne USA ettersom konsekvensene av nedstengningen slår innover økonomien. Foto: (NTB scanpix)

Trump har sagt han ønsker å gjenåpne USA i flere steg, og lar detaljene være opp til delstatene. Allerede har flere delstater begynt å åpne i områder hvor det er lite smitte. New York, som er hardt rammet, forventer å holde stengt inntil videre.

Les også: Nye skrekktall for Trump - 11 år med vekst er utradert

Demonstranter i flere delstater i USA har markert motstand mot nedstengningen, og mener det er på tide å gjenåpne økonomien. Ifølge en meningsmåling gjennomført for Washington Post, er det 56 prosent av amerikanere som er «komfortabel med å gå på dagligvarebutikken», men 78 prosent er ukomfortabel med å sette seg på en restaurant og spise.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag