Gå til sidens hovedinnhold

Katastrofetall fra Asia

De asiatiske økonomiene frykter mindre pengebruk i USA. Nå faller børsene som stein.

All optimisme er blåst bort fra det asiatiske markedet. De frykter at forbrukerne i USA, verdens desidert største marked for forbruksvarer, skal skru til spareskruen.

Det sender børsene i hele Asia i rødt.

Og de faller mye.

USA-oppgang ingen virkning
Både Dow Jones og S&P 500 steg med henholdsvis 2,02 og 1,26 prosent, og NASDAQ falt marginalt med 0,73 prosent. Det til tross har børsene i Asia falt fra handelsstart fredag.

Det gjelder ikke bare de viktigste indeksene, men rund baut på alle børsene i øst.

Av de store og tunge indeksene er det Nikkei-inkedsen som faller mest med en nedgang på hele 6,86 prosent. Deretter følger STI i Singapore med en tilbakegang på 4,81 prosent og Hang Seng i Hongkong som har gått ned 4,66 prosent.

Indekser som NSE 50 i India, All Ordinaries i Australia og Shanghai Composites er ned med henholdsvis 4,28 prosent, 3,08 prosent og 1,03 prosent.

Mer ned
Men disse er ikke de eneste. KOASPI-indeksen i Korea har falt formidable 7,48 prosent fredag, og det er også registrert et fall på 2,96 prosent på TSE 50 i Taiwan og en nedgang på 1,43 prosent på KLSE Composite i Malaysia.

Og tar man utviklingen det siste året ser bildet blodrødt ut.

I denne perioden har samtlige asiatiske indekser falt med mellom 34,45 prosent og 55,28 prosent. Med ett unntak.

Shanghai Composite i Kina har falt med hele 68,23 prosent.

De tallene kan også være katastrofale for USA.

Gjensidig avhengighet
Fallet er et tegn på at den kinesiske økonomien slakker av på farten. Det går utover markedene i USA som de siste årene har gjort seg mer og mer avhengig av Kina som investor og handelspartner.

Ifølge en rapport CNN refererer var det blant annet Kina som hindret at økonomien i USA falt enda mer tilbake under krisen i 2001 enn den faktisk gjorde.

Nettavisen flytter boliglånet ditt gratis:
Sjekk om du kan spare minst 5000 kroner

Kommentarer til denne saken