Slik åpner lege Kaveh Rashidi innlegget sitt på både Instagram og Facebook mandag, etter å sett i hyllene med kosttilskudd hos Apotek 1.

Kjendislegen er kjent fra blant annet TV-programmet «Hva feiler det deg?» på NRK.

Nå tar han et oppgjør med fremstillingen av vitamintablettene «Positive Mood» fra merket JOY, som Orkla Health står bak. Orkla står også bak produkter som Møllers tran, Jif rengjøringsprodukter, Grandiosa og Smash, for å nevne et knippe produkter.

Se tilsvar fra Orkla og Apotek 1 lenger ned i saken.

Les også: Helsedirektoratet ber kommunene gjennomgå jod-beredskapen

– Misleder folk

«JOY Nutrition by Vitaplex Positive Mood er et kosttilskudd i stjerneformet gelé som bidrar til en bedre sinnsstemning og emosjonell balanse. I tillegg bidrar den blant annet også til avslapning og normal mental funksjon.»

Slik åpner beskrivelsen av produktet, som selges på flere apotek, deriblant Apotek 1. Dette får Rashidi til å reagere, og spør blant annet om hva som egentlig menes med at man får emosjonell balanse.

– Eller kan det være at dere selger slikt piss for å mislede deppa folk til å sløse pengene sine på søppelprodukter fremfor å oppsøke skikkelig hjelp. Og på den måten forsinker dere at folk oppsøker riktig og viktig behandling, og bidrar til unødvendig forverring av mood? skriver han i innlegget.

Les også: Dette er selvtest-feilene du må unngå

Rashidi mener apotekene selger flere produkter som han ser på som unyttige og virkningsløse.

– Jeg skulle ønske man kunne gå på et apotek og bli spart for kvakksalveriet og de falske forhåpningene, skriver han.

Kjendislegen etterlyser at det tas grep, og at apotekene setter vitenskap og forskning i førersetet.

Nettavisen har vært i kontakt med Rashidi, som tirsdag ikke hadde tid til å utbrodere mer utover det som står i innlegget hans.

– Lydhøre

Det er altså Orkla som står bak produktet, og de er forelagt kritikken fra Rashidi.

– Vi er lydhøre for innspill fra fagfolk og forbrukere, og vil ta det med oss videre i hvordan vi markedsfører produktene, sier Elisabeth Aandstad Ekheim, kommunikasjonsdirektør i Orkla Norge, til Nettavisen.

Les også: Krever hastelov om First Price: – Vi tror at dette vil få flertall i Stortinget

Vitamintilskuddet inneholder safranekstrakt, vitamin B6, vitamin B12, biotin og jod, og noen av ingrediensene er også årsaken til navnet på produktet.

– Safranekstrakt har i flere kliniske studier vist positiv effekt på humør og sinnsstemning. Dette er bakgrunnen for dagens markedsføring, som vi nå vil se på, sier Ekheim.

– Ikke ment til å behandle sykdom

Apotek 1, som blir kritisert i innlegget til Rashidi, har blitt forelagt kritikken. Pressesjef Silje Ensrud sier til Nettavisen at de tar psykisk helse på alvor.

– Det er leit å høre hvis noen av våre kunder får feil forventning av produktene våre. Dette er en tilbakemelding vi tar til oss, sier hun.

Ensrud påpeker at det jobber helsepersonell på apotekene som er opptatte av å veilede kundene i å oppsøke lege for å få riktig behandling.

– Kosttilskudd er verken ment til å forebygge eller behandle sykdom, og vil heller ikke kunne erstatte behandling i samråd med lege, understreker hun.

– Vi gjør alltid en helhetsvurdering av produktene i sortimentet, herunder emballasje og utseende. Man skal være trygg på at produktene man får kjøpt på apoteket er av god kvalitet og at alle påstander er lovlige og ikke er misvisende, sier Ensrud.

Rådes til å snakke med lege

Apotek 1 svarte også på innlegget til Rashidi mandag, hvor de blant annet trakk fram at helsepersonell i apotekene kan gi råd og sikre riktig bruk. Samtidig viser de til hvordan noen av vitaminene i kosttilskuddet bidrar til blant annet normal mental funksjon og reduksjon av tretthet.

Rashidi var tilsynelatende ikke fornøyd med svaret, og i en kommentar påpekte han blant annet at det er stor forskjell mellom konsekvensene av mangel på vitaminer - og har man mangler bør man snakke med lege - og hva man kan forvente ved å ta tilskudd når man ikke mangler noen vitaminer.

– Sistnevnte er tilfellet hos de fleste med nedsatt sinnsstemning, emosjonell ubalanse eller manglende avslapning. Problemet er jo ikke i vitamin B12 eller B6 for de aller, aller, aller fleste, skriver Rashidi.