(Bergensavisen:) Fredagens sak i BA om priseksplosjon på pålegg i de kommunale barnehagene har vakt reaksjoner.

Prisen på skinkeost spratt plutselig opp til over 70 kroner for barnehagene i Bergen.

Kavli, som produserer skinkeosten i fabrikklokalet på Midtun, tok affære og begynte å ringe rundt til grossister for å forsikre seg om at dette ikke har skjedd flere steder.

– Er sjokkert

– Om det stemmer at prisen til sluttbruker er 72 kroner så er vi sjokkerte. Denne prissettingen står ikke i forhold til prisen vi gir ut til grossistene, sier Kristine Aasheim, administrerende direktør i Kavli Norge.

Hun vil for øvrig ikke ut med hva det koster å produsere en tube med skinkeost.

– Vi kan ikke gå ut med produksjonspris. Som alle andre merker også vi de store prisøkningene, og måtte ta ut prisøkning 1. juli etter jordbruksoppgjøret. Men disse prisene står jo ikke i forhold. Det er bra det reageres på dette, sier hun.

Kavli takker Aurdalslia barnehage for å ha stått frem og sagt ifra om de skyhøye matprisene på enkelte varer.

Ringer rundt

Måkestad, som har kontrakt med kommunen om matlevering til kommunale barnehager, skoler og SFO, sier de ikke vil kommentere saken av kontraktsmessige årsaker.

Etter å ha fått mange reaksjoner på priseksplosjonen, tok Bergen kommunes innkjøpsavdeling kontakt med Måkestad om skinkeosten.

På den bakgrunn ble prisen redusert med 44 prosent, opplyste avdelingsleder Tone Mari Dahle ved kommunens avdeling Innkjøp Konsern.

Kavli vil nå sikre seg mot at liknende prisøkninger skjer når grossister leverer produktene deres.

– I lys av denne saken er vi i gang med å ringe til alle grossister som vi samarbeider med for å sikre at dette ikke har skjedd flere steder, sier Aasheim.