*Nettavisen* Økonomi.

Keith & co i ny krangel

Opticom-gutta Robert Keith og Thomas Fussell går til rettssak mot internasjonal gigant.

07.08.06 14:55

Les NA24 på mobil

IT-selskapet Idex, som har den britiske investorduoen Thomas Fussell og Robert Keith på eiersiden, varsler rettssak mot IT-giganten STMicroelectronics.

NA24 - din næringslivsavis

Mangler royalities
Årsaken er at Idex mener STMicroelectronics ikke betalte selskapet royaltyinntekter i henhold til avtale, samt misbrukte konfidensiell informasjon.

Kjernen i krangelen mellom det lille, norske selskapet og den multinasjonale giganten er at Idex hevder STMicroelectronics produserer og leverer sensorbrikker til selskapet UPEK som er bygget på patenter som Idex har.

I 2001 inngikk Idex og STMicroelectronics en avtale som innebar at det store multinasjonale selskapet skal produsere produkter på Idex sin teknologi. Men nå mener Idex at det amerikanske selskapet UPEK, som ble spunnet ut av STMicroelectronics, får laget produkter som de mener strider med patentrettighetene, og bygget på deres teknologi.

- Kan bli substansielt
Idex vil nå ha royalties for disse produktene, og krever at STMicroelectronics betaler ut. Men også UPEK vil bli trukket inn i rettssaken, da det er disse som produserer løsningene. De leverer blant annet fingertrykk-sensorer til nye maskiner fra Levono, tidligere IBM.

Adm. direktør i Idex, Andrew Heap, sier til NA24 iMarkedet at UPEK bruker Idex sitt design.

- Det må STMicroelectronics betale for, sier Heap. Men han vil ikke fortelle i hvilken størrelsesorden kravene kan komme opp i.

- Vi vil ikke komme med et tall, men det kan være substansielt. Får de suksess i markedet ved å bruke vår teknologi så må de betale, sier Heap.

- Må beskytte oss
Saken skal opp til retten i London senest i mai 2007, men Heap forteller til NA24 iMarkedet at det var med tungt hjerte de tok steget å gå til juridisk kamp mot STMicroelectronics.

- Vi har hatt et meget godt forhold til STMicroelectronics, men vi må beskytte vår intellektuelle kapital, sier Heap til NA24 iMarkedet.

Det har ikke lykkes NA24 å få kommentar fra STMicroelectronics mandag formiddag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.