*Nettavisen* Økonomi.

Keshvari melder seg ut av Frp

 

HAR TILSTÅTT: Mazyar Keshvari (Frp) har erkjent å levert fiktive reiseregninger. Her er han fotografert under Frps landsmøte i fjor. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

- Selv om dette er en av de mørkeste, tyngste og mest skambelagte dagene i mitt liv, er det en viss lettelse å kunne gjøre opp for meg, sa Mazyar Keshvari i retten.

18.10.19 14:23

NEDRE ROMERIKE TINGRETT (Nettavisen): Fredag startet bedragerisaken mot stortingsrepresentant Mazyar Keshvari i Nedre Romerike tingrett.

Stortingsrepresentanten er siktet for grovt bedrageri ved å ha forledet Stortingets administrasjon til urettmessig å utbetale ham til sammen kroner 450.000 kroner i reiserefusjon.

- Jeg vil gi en uforbeholden tilståelse her i retten. Jeg erkjenner alle handlingene og beløpene jeg er siktet for. Selv om dette er en av de mørkeste, tyngste og mest skambelagte dagene i mitt liv, er det en viss lettelse å kunne gjøre opp for meg, sa Keshvari under sin forklaring for retten.

Saken gikk som en såkalt tilståelsessak, som betyr at siktede møter i retten og kommer med en uforbeholden tilståelse.

Videre sa Keshvari at han ville gi en uforbeholden unnskyld, og at han er lei seg for smerten og forlegenhet han har påført sin familie og kolleger. Keshvari sa også at han dessverre ikke kan gjøre det gale han har gjort ugjort, uansett hvor inderlig han skulle ønske det.

- Du forstod at dette ikke var penger du hadde krav på? spurte dommeren ham.

- Ja, det har også vært en del av tilståelsen og samarbeidet med politiet. Jeg har erkjent dette fra første avhør, fortsatte Keshvari.

Meldte seg ut av Frp

Rett før rettssaken startet sendte Mazyar Keshvari ut en pressemelding.

- Det er med tungt hjerte jeg har meldt meg ut av Frp, sier stortingsrepresentant Mazyar Keshvari i meldingen.

Han grunngir utmeldingen med at han ønsker å ta fullt ut ansvar og konsekvensene av sine gale handlinger i reiseregningsaken.

- Jeg har hele veien vært opptatt av å erkjenne det gale jeg har gjort, rydde opp og ta konsekvensene. Det er derfor jeg melder meg ut av Frp slik at det jeg har gjort ikke kan på noen som helst måte hefte ved partiet jeg har brukt hele mitt voksne liv på, fortsetter politikeren.

Det var Aftenposten som i fjor avslørte at den profilerte Frp-politikeren hadde levert fiktive reiseregninger til Stortinget. Keshvari hadde skrevet reiseregninger for en rekke besøk til Frps lokallag rundt om i landet, men uten at han hadde forlatt Oslo, skrev avisen.

Foreslo strafferabatt

Klikk på bildet for å forstørre.  

ALVORLIG:- Påtalemyndigheten ser svært alvorlig på saken, og straffeforslag vil være ett år og seks måneders ubetinget fengsel, har politiadvokat Susie Langsem Bergstrand tidligere uttalt i en pressemelding. Foto: Oda Aarseth/Nettavisen

Under rettssaken understreket politiadvokat Susie Bergstrand at saken er spesiell og at det ikke er mange tilsvarende saker. Samt at Keshvari har misbrukt tilliten han har hatt som folkevalgt.

Bergstrand mente det var grunnlag for strafferabatt på 20 prosent som følge av Keshvaris erkjennelsen.

- Påstanden er at siktede Mazyar Keshvari dømmes etter siktelsen til ubetinget fengsel i ett år og seks måneder, sa Bergstrand.

Hun tok til ordet for en strengere straff enn hva politiet opprinnelig gjorde. Bakgrunnen var at Bergstrand trakk paralleller til korrupsjonshandlinger begått av betrodde tjenestemenn. Det sistnevnte forholdet er Keshvari ikke siktet for.

Siden Keshvari har betalt tilbake pengebeløpet på 450.000 kroner frafalles erstatningskrevet.

- Uenig om straff

Klikk på bildet for å forstørre.  

HAR TILBAKEBETALT BELØPET: - Han har selv varslet Stortinget om omfang og tilstått det samme til politiet, sier advokat John Christian Elden, som representerer Mazyar Keshvari. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

- Vårt utgangspunkt er at Keshvari skal behandles likt som alle andre. Han skal ha den straffen ut fra den handlingen han har begått. At Keshvari skal særbehandles annerledes, det er vi ikke enig i, sa Elden under rettssaken.

Advokaten, som forsvarer Keshvari, trakk frem prinsippet «likhet for loven».

- Det er et prinsipp i Norge som også har en grunnlovsbeskyttelse, alle er like for loven. Man kan ikke si at dette menneske liker vi spesielt dårlig og at vi da behandler han dårligere enn andre, fortsatte Elden.

Han mente også at det var et «underlig» argument at politiadvokat Bergstrand ville vektlegge korrupsjonslovgivningen. Han mente det ikke var grunnlag for å sammenligne forholdene Keshvari har begått med korrupsjon.

Elden argumenterte for mellom fire til fem måneder fengsel.

Dommen er ventet å komme fredag 25. oktober.

- Saken går dypt inn på ham

Før rettssaken startet trakk Elden frem at Keshvari selv varslet Stortinget om omfang og hadde tilstått til politiet.

- Han har tilbakebetalt det bedratte beløp med 450.000 kroner, og vil også ta sin riktige straff for dette. Han er for tiden sykmeldt, og saken går selvsagt dypt inn på ham, samtidig som han er klar på at det bare er han som er ansvarlig for det, sa Elden.

- Ser svært alvorlig på saken

Politiadvokat Susie Langsem Bergstrand ved Oslo politidistrikt ønsket ikke å kommentere saken før rettssaken.

- Jeg ønsker ikke å gi noen kommentarer før saken skal i retten. Det jeg skal si det vil jeg si i retten, sier politiadvokat.

I en pressemelding fra politiet tidligere i år uttalte hun seg om bedrageriene:

- Dette har skjedd ved en rekke anledninger mens han var fast møtende representant på Stortinget i tidsrommet 2014-2018. Påtalemyndigheten ser svært alvorlig på saken, og straffeforslag vil være ett år og seks måneders ubetinget fengsel, sa politiadvokaten da.

Avventer kommentarer

Klikk på bildet for å forstørre.  

AVVENTER DOM: Leder i FrPs organisasjonsutvalg Alf Erik Andersen sier at partiet vil sluttbehandle saken til Keshvari når dom foreligger.  Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Frp-leder Siv Jensen har tidligere uttalt til Nettavisen at dette er helt uakseptabelt og et alvorlig tillitsbrudd.

- Dette er et svik mot den tilliten han er vist som stortingsrepresentant og Frp-politiker. Jeg er glad for at Mazyar Keshvari innrømmer forholdene og beklager. Dette er en svært alvorlig sak det må ryddes opp i. Samtidig er Mazyar en nær kollega som står i en svært vanskelig sak, så vi er også opptatt av å ta vare på han.

Leder i Frps organisasjonsutvalg Alf Erik Andersen kommenterer saken på denne måten:

- Partiet vil sluttbehandle saken til Keshvari når dom foreligger. Keshvari er for tiden sykmeldt, han har ingen roller i partiet, og vi har derfor ingen ytterligere kommentarer.

Heller ikke Stortingets direktør Marianne Andreassen ønsker å kommentere saken.

- Av respekt for behandlingen i rettsapparatet, ønsker ingen fra Stortingets administrasjon å gi noen kommentar før etter at saken er ferdigbehandlet i retten, sier seniorrådgiver for presse og samfunnskontakt Gunnar Syverud.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.