*Nettavisen* Økonomi.

Kina gir etter for valutapress

Etter massivt press fra USA, har Kina valgt å øke verdien på sin valuta.

21.07.05 13:47

Kina lar sin valuta, yuan, styrke seg mot dollar, for første gang på et tiår, etter massivt press fra USA.

Til nå har valutaen vært holdt fast på 8,28 yuan pr. dollar. Nå vil man føre en fleksibel politikk hvor valutaen vil stabiliseres mot en kurv av valutaer, ifølge en pressemelding fra den kinesiske sentralbanken.

Umiddelbart vil kursen mot dollar bli justert til 8,11 yuan pr. dollar. Et lavere tall betyr sterkere yuan, som offisielt heter renminbi.

- Dette er et lite, men symbolsk første skritt på en lang vei. Hvis man åpner for en viss fleksibilitet, og til nå har det ikke vært noen, så vil yuan styrke seg mot dollar, sier valutastrateg Marios Maratheftis i banken Standard Chartered til nyhetsbyrået Bloomberg.

Amerikanske og europeiske politikere har ment at dette er et unaturlig svakt nivå for den kinesiske valutaen, og at dette har bidratt til det enorme handelsoverskuddet Kina har i forhold til USA og EU.

En sterkere yuan vil kunne bidra til å bremse de store handesoverskuddene Kina har med Vesten, og dermed dempe spenningen i det som er blitt en vanskelig politisk sak, spesielt i forhold til USA. Dessuten vil det bidra til å holde nede inflasjonen i Kina, fordi prisene på importvarer vil holdes nede.

I går kom det tall som viste at den kinesiske økonomien vokste med 9,5 prosent i første halvår. Det var sterkere enn ventet, og ga ny fart i de langvarige spekulasjonene om en oppjustering av verdien på yuan.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.