Som land er Kina verdens suverent største forurenser, med utslipp på nesten 10 milliarder tonn CO2 per år, ifølge Statistical Review
of World Energy fra BP
.

Det er mer enn 300 ganger så mye som Norge, som ligger på rundt 32 millioner tonn i året, ifølge samme rapport. Med andre ord slippes det ut nesten like mye CO2 fra Kina hver dag som det gjør fra Norge i løpet at ett år.

Kina har riktignok svært mange flere innbyggere enn Norge, men også per innbygger er utslippene fra Kina høyere. I snitt slipper én kineser ut 6,88 tonn i året, mot 5,82 tonn i året for en gjennomsnittlig nordmann.

Frp-leder Sylvi Listhaug er gjesteredaktør i Nettavisen mandag. Hun mener tallene bør få konsekvenser for norsk politikk.

– Det er helt gal vei å piske og plage vår befolkning med særavgifter, når Kina, som har 1,4 milliarder innbyggere, har høyere utslipp per innbygger. Det bare fører til at arbeidsplassene forsvinner ut av Norge, og ender kanskje i Kina i stedet. Det betyr høyere utslipp i verden, ikke lavere, sier Frp-lederen til Nettavisen.

Skal øke

Og samtidig, mens det er mye snakk om å få ned utslippene i Norge, er stemningen tilsynelatende enn litt annen i Kina.

Der har de nemlig overhodet ingen planer om å få ned utslippene med det første.

Kinas president Xi Jinping har tidligere sagt at Kina vil nå toppen av CO2-utslipp innen 2030 og ha netto nullutslipp innen 2060.

Les også: Sjeføkonom advarer mot norsk oljestans: - Vil gi mer skade på miljøet

Det finske forskningssenteret Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) har ifølge Financial Times analysert godkjenningene til kinesiske myndigheter.

De viser at bare i første halvår 2021 er det blitt godkjent 18 såkalte masovner til produksjon av stål og hele 34 nye kullkraftverk i Kina. Det skyldes at Kina ønsker å kunne utnytte prisøkningene på stål på det globale markedet. Stålproduksjon er den nest største kilden til utslipp i Kina.

Les også: EU i strupen på Kina – truer med klimaskatt

Hvis alle disse prosjektene blir realisert, vil det tilsvare en økning i årlige utslipp fra Kina tilsvarende 150 millioner tonn CO2 per år, ifølge Financial Times. Det er altså fem ganger så mye som Norge slipper ut i løpet av et år.

Les også: Denne maskinen kutter CO2-utslipp verdt 25.000 biler

Mye mer kull

«Økningen i godkjennelse av masovner tyder på at stålprodusentene ikke har fått beskjeden om CO2-utslippsredusjon», sier Lauri Myllyvirta, sjefanalytiker i CREA, til Financial Times.

Samlet sett planlegger Kina nå en økning på 247 gigawatt i kullkraft de kommende årene, seks ganger så mye som all kullkraft i Tyskland.

I Norge la forøvrig ned vårt eneste kullkraftverk tidligere i år.

Les mer her: Legger ned Norges eneste kullkraftverk

Kritisk

– Vi må huske at vi ikke har en egen atmosfære, vi har en felles atmosfære, og vi bør ta kuttene der det er mest kostnadseffektivt, sier Listhaug til Nettavisen.

– Så vi skal ikke ta noen klimakutt i Norge?

– Joda, det er vi tydelig på, men vi i Frp mener vi bør ta med skogen og binding av CO2 i skog. Bare der ville vi ha kuttet 10 millioner tonn, sier Frp-lederen.

Dette forslaget har forresten allerede møtt motbør, blant annet fra WWF.

– I tillegg vil vi bygge mer skog og jeg mener landbruket også bør jobbe smartere. Men vi vil ikke at politikerne skal sitte og vedta at folk ikke skal kjøpe nye bensin- og diesel-biler, spesielt siden nye diesel-biler har lavere utslipp enn gamle, sier Listhaug videre.

– I hvilken grad kan vi få med Kina på utslippskutt?

– Det må være målet å få med alle land, også Kina. Hvis ikke kan de bare kjøre på, mens vi andre må ta enda tøffere kutt. I Norge, som har allerede veldig ren energi, er det vanskeligere å kutte enn i andre deler av Europa, der man for eksempel kan bytte ut kull med gass, sier hun.