En kinesisk forskningsrapport skrevet av forskere tilknyttet forsvaret, konkluderer med at landet må ha mulighet og kompetanse til å ødelegge eller deaktivere Space Xs Starlink-satellitter hvis de truer den nasjonale sikkerheten.

Det melder Business Insider.

Starlink satellittene har som mål å levere internettdekning på de fjerneste stedene på kloden. Insider skriver at satellittene er det mest ambisiøse kommunikasjonsprosjektet noensinne. Musks ambisjon er å sende opp 42.000 satellitter.

Forskere med tilknytning til militæret

Men kinesiske forskere er skeptiske til makten det kan gi og frykter at det kan true Kinas sikkerhet.

- En kombinasjon av soft og hard kill-metoder bør bli benyttet for å få noen av Starlink-satelittene til å miste funksjonen deres og ødelegge det operative systemet, heter det i rapporten.

Et «hard-kill»-våpen betyr å fysisk ødelegge det, mens med et «soft-kill»-våpen tar man andre grep for å sette det ut av spill, uten å direkte ødelegge det fysisk.

Rapporten er fagfellevurdert og publisert i det kinesiske tidsskriftet kalt «Modern Defence Technology» skriver Insider.

Hovedforskeren i studien, Ren Yuanzhen, er en forsker ved Beijings institutt for sporing- og telekommunikasjonsteknologi. Flere medforfattere er seniorforskere i Kinas forsvarsindustri, skriver avisen.

Forfatterne har tilknytninger til det kinesiske militæret og forsvarsindustrien, men det er uklart om deres synspunkt representerer et offisielt standpunkt.

Les også: Peter jobbet som toppsjef under Elon Musk i Tesla: – Jeg har alltid tenkt at jeg var heldig

SpaceXs USA-kobling

Selskapet SpaceX har en tilkobling til det amerikanske militæret, og det kan være en av grunnene til at kinesiske forskere frykter potensialet til Musks satellitter.

USAs forsvarsdepartementet har landet en avtale med SpaceX om å bruke Starlink-plattformene til militære formål, og har også blitt imponert over hvor nyttig Starlink har vist seg å være for å skaffe seg informasjon om krigen i Ukraina.

Med Starlink kan Musk nesten garantere dekning på steder hvor det tidligere har vist seg å være svært vanskelig å få signal, skrev Framtida.no.

- Hva vi ser med Elon Musk og Starlinks kapasitet viser oss hva megakonstellasjoner kan gi oss med tanke på overflødighet og kapasitet, sa General James H. Dickinson i romforsvaret.

Hovedforfatteren bak den kinesiske rapporten estimerte at USAs droner og stealth-fly kan øke landets nåværende dataoverføringshastighet kraftig hvis de har Starlink-dekning.

Dette er ikke første gang sikkerheten rundt SpaceX-satellittene har vært et tema fra Kinas side.

I slutten av 2021 klagde Kina SpaceX inn til FN. Landet hevdet at satellittene til Musk var farlige nære den kinesiske romstasjonen Tiangong.

Les også: Frykter at Russland vil angripe Nato gjennom dette området: - Veldig sårbar