Påskepriskrigen ble avlyst grunnet koronaviruset i år, og de siste ukene har det også vært svært små prisforskjeller mellom lavpriskjedene. Nå kutter imidlertid Kiwi prisene, og konkurrentene byr opp til priskrig.

– Vi kutter prisen på over 200 varer blant våre bestselgere med 20 prosent i de åtte neste ukene. Priskuttet er det største vi noen gang har gjort. Dette gjør vi for å være med på dugnaden myndighetene har oppfordret til, sier Kiwi-sjef Jan Paul Bjørkøy til Dagens Næringsliv.

Nederst i saken kan du se oversikt over hvilke varer kjedene kutter prisene på.

- Dyrt

Priskuttet er estimert til å koste 200 millioner kroner, forteller kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi til Nettavisen.

Les også: Dagligvaretopp dro inn frekk årslønn

Hun legger til at prisene vil være redusert fram til 15. juni, og forklarer hvorfor det gjelder kun fram til da:

- Dette er et veldig dyrt kutt for oss. Men det er en helt spesiell situasjon i Norge nå, og mange mennesker har fått dårligere økonomi de siste ukene. Alle har blitt oppfordret til å bidra i dugnaden. Noe av det viktigste vi kan gjøre er å presse prisene, i tillegg til å sørge for nok varer og normal, trygg drift av butikkene, sier hun.

Si gjerne din mening i avstemningen før du leser videre, artikkelen fortsetter under.

Bidrar til priskutt på viktige varer

Hun forteller at de har valgt å ha et bredt priskutt som favner de viktigste varene, som for eksempel melk og brød. De har imidlertid ikke kuttet prisene på frukt og grønt da det er så store svingninger på innkjøpsprisen så det ville blitt vanskelig å få til.

Les også: Koronakrisen ga milliardvekst - ekspert tror det du ser etter i butikken er forandret for alltid

- Dette er en tid hvor mange har det trangt økonomisk, og vi synes derfor det passet fint å kunne bidra med å kutte prisene på varer folk trenger, sier hun, og legger til:

- Det er selvsagt ting som er mye viktigere enn dagligvarepriser i Norge nå, men dette er vårt lille bidrag. Alle må bidra der man kan.

- Vil de ha priskrig, får de det

Nettavisen har også spurt Kiwis konkurrenter om de gjennomfører det samme eller et lignende kutt som Kiwi.

Administerende direktør Trond Bentestuen i Rema 1000 påpeker at de kutter priser hver eneste dag.

- Dette er «business as usual». I dag vil du finne akkurat de samme lave prisene i våre butikker som det er reklamert for hos konkurrenten, sier han.

Også Coop-kjeden Extra har satt ned prisene på de samme varene som Kiwi har gjort. De har imidlertid gjort enda et grep.

- Vi satte ned prisene på de samme 200 varene med en gang, men vi har også satt ned prisen mellom 20 og 40 prosent på 30 ekstra varer. Blant annet tilbyr vi 17. mai-priser på sekspakninger med krone-is. Her har vi kuttet prisen med nesten 30 prosent, sier Bjørn Takle Friis, kommunikasjonsdirektør i Coop Norge.

- Nå klinker vi til. Når vi først skal svare konkurrenten, synes vi det er viktig å vise at vi mener alvor og at vi skal være billigere. Vil de ha priskrig, skal de få det! legger han til.

Da Nettavisen var ute på en Extra-butikk i Oslo i halv 12-tiden fredag, var det imidlertid flere av prisene som ikke var oppdaterte. Det skal skyldes en teknisk feil, ifølge Takle Friis.

- Klokken 11.54 ble filen med de nye prisene sendt ut på nytt til alle Extra-butikkene våre, og prisene skal da oppdateres automatisk, sier han.

Han påpeker at det kan være at ikke alle prisene blir oppdatert på prislappen med en gang, men den nye prisen skal likevel komme opp når varen slås inn i kassen.

Disse varene kutter kjedene prisene på

Extra kutter prisene på disse 30 ekstra varene