Det bekrefter kommunikasjonssjef Kine Søyland til Nettavisen.

Norgesgruppen eier dagligvarekjedene Meny, Kiwi, Joker og Spar.

– Det er en jobb som blir gjort så raskt vi klarer. Vi går ut med melding til alle butikkene som har russiske varer. Da har de 24 timer på seg til å fjerne varene fra hyllene, sier Søyland til Nettavisen.

Hun sier at det er snakk om rundt 20 ulike produkter totalt, primært sukkervarer og noe skalldyr, opplyser hun. Det vil imidlertid variere fra butikk til butikk hvilke varer de har inne.

– Det er ikke snakk om store mengder, men det er et viktig signal og et prinsipp at vi markerer avstand, sier hun.

Alle varene som trekkes tilbake, fryses på lager. Norgesgruppen fryser også avtalene de har med russiske leverandører.

Vil ha inn ukrainske varer

Meny var først ute med å informere om at de trekker russiske varer fra sine butikker. Men det gjelder altså alle Norgesgruppen sine butikker.

Ifølge Kampanje er det snakk om rundt 80 varer fra 12 russiske leverandører som kastes ut av Meny. Samtidig vil Meny gjerne ha inn flere ukrainske varer i sine butikker.

– Våre tanker går til Ukraina. I solidaritet tar våre butikker nå ut alle varer som er fra Russland. Og for å støtte Ukraina, tar vi gjerne inn nye produkter fra Ukraina, sier administrerende direktør Vegard Kjuus i Meny til Kampanje.

På LinkedIn skriver Meny-sjefen at «Våre tanker går til Ukraina. Grusomheten må stoppe. I MENY jobber vi nå med å ta ut alle varer vi har fra Russland i våre butikker i solidaritet. Vi tar gjerne inn produkter fra Ukraina for å støtte🇺🇦» (se under).

Les også: 500.000 har flyktet fra Ukraina: - Jeg er bekymret for eskaleringen

Følger etter

Også Coop tar grep i sitt varesortiment som følge av Ukraina-krigen.

– Vi stopper innkjøp av russiske varer. Det er snakk om kun få produkter, da vi har veldig lite varer fra Russland, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop, til Nettavisen.

Coop velger imidlertid å selge ut de russiske varene de allerede har i butikk.

– Det handler om matsvinn, forklarer Kristiansen.