Det er ingen tvil om at dagligvarebransjen har gjort det bra siden mars i fjor, mens mange andre bransjer har slitt som følge av koronapandemien og nedstengningene.

Det gjør også at de som står bak Rema 1000 og Norgesgruppen, som eier blant annet Kiwi og Meny, har tjent seg enda rikere.

Høsten 2020 anslo tidsskriftet Kapital at Odd Reitan og Johan Johannsson hadde en nettoformue på henholdsvis 44,5 og 44 milliarder kroner, men nå har Finansavisen gjort en utregning som viser et kjempehopp.

Odd Reitan og Johan Johanssons-familien har et samlet verdihopp på 62,5 milliarder kroner, ekskludert private verdier, skriver Finansavisen. Dette tilsvarer omtrent én milliard i uka siden Norge stengte ned i mars i fjor.

Finansavisen skriver at det sammenlignbare selskapet Axfood på Stockholm-børsen prises til 20 ganger EV/EBIT (Selskapsverdi/driftsresultat) basert på 2022-estimater. Derfor har Finansavisen brukt Axfood-multipler på Reitan-konsernet og Norgesgruppen, med utgangspunkt i at driftsresultatet i 2022 vil være på samme nivå som i fjor.

Les også: Coop varsler gransking av påstander om trusler og trakassering

Godt år

Fredag ble det kjent at Reitan, som blant annet eier Rema 1000, økte omsetningen med 8,6 milliarder kroner i pandemiåret 2020. Totalt omsatte selskapet for 105,6 milliarder kroner, og endte med et overskudd på 5,5 milliarder kroner.

Det blir imidlertid ingen feiring av resultatet, slår administrerende direktør Odd Reitan fast til NTB.

– Dagligvarebransjen har hatt rekordresultater i et trist år vi alle skulle vært foruten. Vi jubler ikke, men bruker tiden på det vi har erfart og lært, sier Odd Reitan til NTB.

Les også: Torbjørn Skei trekker seg fra Coop-styret

Rekordhøyt utbytte

Kiwi- og Meny-eier Norgesgruppen endte med et årsresultat på 3,8 milliarder kroner i 2020. Det er en økning på over én milliard kroner fra 2019, hvor årsresultatet var på 2,7 milliarder kroner.

Driftsresultatet økte fra 3,6 til 5 milliarder kroner i 2020.

Ifølge årsrapporten til Norgesgruppen for 2020, ble det foreslått et utbytte til eiere av NorgesGruppen ASA er 936 millioner kroner. Det er 777 aksjonærene i NorgesGruppen ASA, og mange av dem er kjøpmenn. Faktisk utbytte vedtas på generalforsamling i mai 2021. Utbyttet i 2020 er rekordhøyt.

Hovedaksjonær i dagligvarekonsernet er imidlertid Johannson-familien, og på toppen er Johan Johannson (54). Med eierandel på 74,40 prosent, får Johannson-familien dermed et utbytte på 696 millioner kroner.