*Nettavisen* Økonomi.

Kjapt Røkke-salg i boks

Foto: Scanpix

Kjell Inge Røkkes Aker ASA har solgt aksjer for opp mot halvannen milliard kroner i driftsselskapene Aker Kværner og Aker Yards.

25.01.05 09:34

- Aker vil opprettholde sin majoritetsposisjon og innflytelse i både Aker Kværner og Aker Yards, og vil når aksjene er solgt være netto gjeldfri, heter det i en melding fra Aker mandag ettermiddag.

Tirsdag morgen er salget etter alt å dømme allerede gjennomført, for store poster er meldt omsatt før børsen åpner. Det gjelder nesten 4,4 millioner aksjer i Aker Kværner, til kurs 178 kroner, og 4 millioner aksjer i Aker Yards til kurs 174 kroner.

- Aksjekursen i Aker Kværner og Aker Yards har utviklet seg meget positivt den senere tiden. Siden Akers børsnotering i september 2004 har verdien av selskapets aksjer i de to selskapene økt med hele 2,4 milliarder kroner til om lag 8,5 milliarder kroner. Denne positive utviklingen gjør at Aker nå kan selge aksjer for opp mot 1,5 milliarder kroner og fortsatt beholde kontroll med utviklingen i de to datterselskapene, heter det videre i meldingen mandag ettermiddag.

- Med dette demonstrerer vi Aker-konsernets finansielle robusthet. De frigjorte midlene gir oss handlekraft og styrke til videre industriell satsing i tråd med vår norske industritradisjon. Samtidig øker likviditeten i de to aksjene. Vi tror det over tid vil bidra til fortsatt positiv interesse for selskapene i kapitalmarkedene, til glede for Aker og selskapenes øvrige aksjonærer, sier konsernsjef Leif-Arne Langøy i Aker.

Ifølge meldingen vil Aker ikke selge flere aksjer i Aker Kværner og Aker Yards.

- Det ligger ikke an til noe ekstraordinært utbytte i Aker ASA som følge av dette aksjesalget. Halvparten av salgsprovenyet vil bli benyttet til å nedbetale bankgjeld. Selskapets samlede gjeld til eksterne långivere er ca 1,9 milliarder kroner. Etter aksjesalg og nedbetaling vil ekstern gjeld være om lag lik kontantbeholdningen, heter det.

Før salget eier Aker 75 prosent av aksjene i Aker Yards og 58 prosent av aksjene i Aker Kværner. Etter aksjesalget vil Aker eie minst 50,01 prosent av aksjene i Aker Kværner og vel 55 prosent av aksjene i Aker Yards.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag