Gå til sidens hovedinnhold

Kjapt triks kutter Taxi-regningen med en femtedel

Kjapt triks kutter drosjeregningen med 20 prosent i Oslo og åtte prosent i Bergen.

Det er svært mange parametre som avgjør hvor dyr, eller billig, en drosjetur blir og det er de færreste forunt å ha denne oversikten i hodet.

I juli 2013 lanserte drosjenæringen sin offisielle taxikalkulator og en test Nettavisen NA24 har foretatt viser at det er kjapt gjort å spare 20 prosent på drosjeturen - i hvert fall i Oslo (se hvor mye du kan spare i Oslo og Bergen i tabell lengre ned i artikkelen)

Alle selskapene er pliktige til å prise turen etter såkalt parallelltakst. Dette betyr at det er tre momenter som til sammen avgjør hva du skal betale til drosjesjåføren: startprisen, hvor lang tid turen tar og distansen du har kjørt med drosjen.

I tillegg til prisene for hvert av de tre nevnte elementene skal drosjeselskapet også oppgi hva du må betale for en eksempeltur på åtte kilometer, som varer i tretten minutter. Denne prisen kalles jamførpris, og skal vises i et gult felt i prisoppslaget til selskapet.

Taxikalkulator fra Norges Taxiforbund
I denne kalkulatoren kan du legge inn hvilken adresse du reiser fra, og skal til. Kalkulatoren regner automatisk ut hva du skal betale. Alle taxiselskaper som kjører mellom adressene vil da vises i kalkulatoren. Dermed kan du velge det selskapet som er billigst.

Her finner du taxikalkulatoren

Kalkulatoren tar utgangspunkt i avstands- og tidsberegninger fra Google Maps. Kø, omkjøringer og evt. tillegg for bompenger og fergebilletter blir ikke tatt hensyn til i beregningen av prisene. Det blir ikke tatt hensyn til rabattordninger og fastpriser, for eksempel til og fra flyplasser.

Kalkulatoren beregner priser ut fra det tidspunktet du legger inn. I praksis kan man i løpet av turen gå over til en annen tariff.

Som Nettavisen NA24s test, som består av to tilfeldig valgte ruter, viser i figuren under er det cirka 20 prosent å spare på å velge billigste fremfor dyreste selskap i Oslo. I Bergen ligger besparelsen på cirka åtte prosent.

Mer om beregningene:
Oslo Taxi og Norges Taxi legger på et Oslopakke 3-tillegg på alle turer på syv kroner. Hos Christiania Taxi er tillegget seks kroner.

- Disse tilleggene er lagt til på startprisene og minsteprisene i taxikalkulatoren, så de blir tatt hensyn til i prisberegningen, opplyser fagsjef for samfunn og økonomi i Norges Taxiforbund Jon-Kristian Hovland til Nettavisen NA24.

Eks.: Oslo Taxi oppgir ”Startpris bestilt tur” til 66 kr. I taxikalkulatoren oppgis dermed startprisen til 73 kr (som inkluderer Oslopakke 3-tillegget).

- Vi fant det lite hensiktsmessig å oppgi Oslopakke 3-tillegget særskilt i taxikalkulatoren, siden det kun er i Oslo slike tillegg blir brukt. Hvis du trykker på (+)-knappen ved siden av prisene på taxikalkulator.no, ser du hvordan prisen er beregnet. Under ”Flere søkealternativ” kan man også velge bestillingstype. Vi skal endre det slik at dette valget blir mer synlig. Mange som ikke er klar over det, sier Hovland.

Smarte Pengers Taxikalkulator
Denne kalkulatoren kan du bruke mer for å se hvordan sluttprisen fremkommer. Du må finne frem til de forskjellige utgangsprisene gjennom å se på drosjeselskapenes prislister. I kalkulatoren må du legge inn: startbeløp, pris per minutt, pris per kilometer, antall minutter du regner med at turen tar i tillegg til distansen. Nedenfor finner du priser og lenker til taxiselskaper i Oslo.

Du kan også legge til eventuelle andre tillegg, slik som for eksempel Oslopakke 3-tillegget. Du kan også føre opp eventuelle tillegg for fremmøte/henting, dersom du har bestilt drosjen på forhånd.

Her finner du Taxikalkulatoren til smartepenger.no

Priseksempler
Her har vi satt opp en del priseksempler som viser hvordan prisstrukturen er. Prisene er hentet i Oslo for turer på dag- og kveldstid, og for inntil fire passasjerer.


Prisene over viser startpris (ikke hentepris), prisen per minutt, og prisen per kilometer. Som du ser henger minuttprisen og pris per kilometer sammen. De som er billige på minuttpris er det også på kilometerpris. Dermed vil det ikke spille noen rolle om turen forventes å gå fort eller sakte

Reklame

Nå får du hotellrom, frokost og middag for kun 795 kroner

Kommentarer til denne saken