Kjære statsviter Trond Reidar Hole,

Ikke vær så veldig, veldig sinna. Pust ut og kos deg med hyllesten på Facebook. Mange «tommel opp» idag også. Klikkene er deg vel fortjent som samfunnsstøtte.

HER ER SAKEN: Du er sikkert god på bunnen, Øystein Stray Spetalen, men det er jammen langt ned til den bunnen

Vi er begge engasjerte mennesker som står grytidlig opp for å gjøre kongeriket bedre. Vi tar begge risiko med egne penger, bidrar til å skape arbeidsplasser og verdier som samfunnet kan høste skattepenger av. Noen titalls millioner skattekroner i året må vi jo ha som målsetting å skyte inn til fellesskapets beste. Du og jeg.

Våre perspektiver er dog ulike. Jeg bor i Oslo, du i Hakkebakkeskogen. Det er hyggelig. Og litt fint. Jeg setter stor pris på at du belærer oss noe om samfunnet, hvor du øser av din livserfaring, lærer bort noe av historien, dog på et lite gjenkjennbart vis, må jeg innrømme.

Du gir gode råd om hvordan man skal skape lønnsomme arbeidsplasser. Historien flommer jo over av eksempler på hvor gode statsvitere er på å skape verdier og på å ikke bruke andres penger. Jeg er trygg på at du har jobbet hardt og ikke jobbet i organisasjonslivet hele karrieren. Du er en real arbeidskar, det vet du jo selv også.

Noen vil påstå at det er for mange dragefangere i verden. En dragefanger, vet du, statsviter Trond Reidar, kan kun brukes til å utdanne nye dragefangere.

Det sies at det finnes mange der ute som aldri har tatt personlig risiko. Som bare har det å prate som arbeid. Står opp i halv syvtiden og går til et morgenarrangement om EUs målsettinger for klimabistand til flyreiser for parlamentarikere. Som nikker anerkjennende til de andre på frokostmøtet og lover å anbefale de som har gitt mest hyllest på Facebook neste jobb de hører om.

De som bruker andres penger og som ikke har skapt en eneste arbeidsplass. De som bare rører rundt i Hakkebakkeskogen og slenger rundt seg vissvass og historieforfalskning om Spanias fall. For meg er det ikke relevant.

LES OGSÅ: De fleste barn får milde korona-symptomer, men noen blir alvorlig syke

Det som derimot plager meg er Solberg-regjeringens feilslåtte næringspolitikk og totale mangel på forberedelse på korona- krisen. Flere hundre tusen nordmenn sitter nå i kø hos NAV i den verste nedsmeltingen siden 30-tallet. Og det er ikke mange dager siden at fly kunne lande uanfektet fra Bergamo til Torp.

Bedrifts-Norge knaker og det blir tydelig at næringspolitikken i Norge totalt har feilet. Vi går nakne og sårbare inn i tidenes storm.

(Les videre etter målingen)

Når småbarnsfamilier mister jobbene sine er det for meg intet annet sted å adressere vårt virus-ragnarok enn til Høyre. Du som statsviter har vært spiss på førsteelleveren i det partiet i en årrekke. Det er én dommer i kapitalismens verden: Valutamarkedet.

Svaret er at den norske kronen er giftig som fjesing og attraktiv som en brunsnegle. Vi ser nå ned i avgrunnen skapt av skrivebordstenkere. Av dragefangere og besserwissere som har gjort ubotelig skade.

Du skriver:

Du er sikkert god på bunnen, Spetalen, sikkert … Men det er jammen langt ned til den bunnen. (Gud: Tilgi meg. Jeg var så snill jeg klarte.)

Det var morsomt sagt. Det hjelper bare ikke dem som taper jobben og hjemmet sitt de kommende ukene. Og som kanskje kunne sluppet å miste sine kjære dersom statsministeren hadde forberedt seg på den godt varslede korona-katastrofen.

Nyt morgenkaffen, vask hendene, les litt mer spansk historie, statsviter Hole. Og husk å betale skatten din på forfall. Du skal vite at din venninne Erna trenger pengene og kommer til å bruke dem, og be henne vaske hendene grundig - for nå er det alvor.