– Et krevende valg er tatt. Jeg har flyttet fra Asker til Lugano i Sveits. Min kapital skal fortsatt arbeide i Norge. Familieselskapet TRG og børsnoterte Aker fortsetter som før med norsk forankring for kunnskapsdrevet industriutvikling med verden som marked, skriver Aker-eier Kjell Inge Røkke i et brev mandag.

Aker-toppsjefen skriver videre at hans rolle i konsernet vil fortsette som før, og at han vil være aktiv eier og styreleder i årene som kommer.

– Samtidig er det naturlig at jeg etter hvert vurderer å tre ut av styret i flere av porteføljeselskapene. Jeg vil bruke mer av tiden og mine ressurser på filantropiske aktiviteter, legger han til.

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte saken.

Les også: Kjell Inge Røkke får toppverv i FN

Gir bolig til ekskona

Videre skriver Røkke at pandemien har lært han at fysisk tilstedeværelse ikke er like nødvendig for å få ting til å skje i næringslivet

– Jeg har valgt Lugano som mitt nye bosted – det er verken billigst eller har de laveste skattene, men det er til gjengjeld et flott sted med en sentral beliggenhet i Europa. Min bolig i Asker, er overført som gave til min eks-kone Anne Grete som vil bo på Konglungen sammen med våre to felles barn, skriver han i brevet.


Røkke forteller også at han flyttet til USA som 21-åring, og nå til Sveits som 63-åring. Han skriver også at han har reflektert rundt egen hverdag, og hva som er viktig for ham selv.

«Tidligere delte jeg mitt liv i tre faser: Yte, nyte og dele. Etter hvert som årene har gått, har de tre fasene begynt å smelte sammen – men dog ikke helt. Jeg vil fortsette å yte, nyte og dele – helst hver dag.»

Brukt tid på å gruble

Videre reflekterer Røkke rundt hvordan tid oppleves forskjellig fra person til person, og forskjellene på stress og avslapping. Han sier at det viktige er svaret på spørsmlået man bør stille seg hver kveld når dagen skal oppsummeres:

Var dette riktig bruk av min mest verdifulle ressurs? Hvis svaret er ja, så fortsett som før. Hvis svaret er nei, bør en vurdere behovet for endringer.

– Jeg bruker mye tid på å lese for å lære og forstå, og gå gjennom egne meninger og valg. Jeg har tenkt og grublet - frem og tilbake. Reflektert, blitt utfordret av kjære og nære og jeg har utfordret tilbake.

– Heldigvis har jeg fortsatt en «bucket list» over ting som jeg har lyst til å gjøre og oppleve. Min ambisjon er at den fasen jeg nå tar fatt på vil gagne både Aker og meg. For de som er Aker og meg nær, er jeg fortsatt bare et tastetrykk unna, avslutter Røkke brevet.