Gå til sidens hovedinnhold

Kjell Inge Røkke: Har tapt 10 milliarder på syv uker

Kjell Inge Røkke har tapt nærmere 10 milliarder på sine Aker-aksjer de seneste syv ukene.

Røkke er den desidert største aksjonæren i Aker ASA og kontrollerer gjennom to selskaper nærmere 50,7 millioner aksjer i det børsnoterte selskapet. 23. april hadde disse aksjene en verdi på 34,4 milliarder kroner, syv uker senere er milliardærens Aker-aksjer redusert til 24,7 milliarder.

Aker-aksjen har i perioden stupt fra 680 kroner i kurs til under 490 kroner onsdag ettermiddag. Det gir et verdifall i perioden på 28 prosent, mens Hovedindeksen ved Oslo Børs i samme periode bare har falt drøyt 2 prosent. Onsdag er Aker-aksjen ned over 3 prosent.

Kursfallet til Aker skyldes i stor grad en lavere oljepris. Prisen på ett fat nordsjøolje (Brent Spot) har i perioden falt fra over 72 dollar til 62 dollar.

Les også

Politikk, sirkus og motstand - her er litt fra den nye «Bompengeboka»


Alle oljeaksjer ned

Den viktigste eierandelen til Aker er oljeselskapet Aker BP (se lenger ned). Denne aksjen har siden 23. april falt med ca 29 prosent, så å si identisk med Aker-fallet.

- Aker er nesten bare oljerelatert virksomhet, og alt som er oljerelatert ned. Men Aker-aksjen er blitt billigere og skulle ikke ha falt så mye. På dagens nivåer er den attraktivt priset, sier sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets til Nettavisen Økonomi.

Han mener Aker-aksjen på onsdagens kursnivåer under 480 kroner handles med en rabatt i markedet.

Rabatt

- Jeg forholder meg til rabatter, og rabatten på Aker-aksjen har økt. Summerer vi opp alt det Aker eier, kommer jeg til en kurs på 560 kroner per aksje. Tar vi med merverdien av Aker Energy, som eies 50-50 av Aker Asa og Røkkes selskap TRG AS, er Aker verd ytterligere 50 kroner, sier Hermanrud.

Les også

Oslo-byrådet kveler gjennomgangstrafikk og vil skape lange køer for folk utenfra


En innvending mot Aker-aksjen er at den er lite likvid, fordi Kjell Inge Røkke kontrollerer over 68 prosent av selskapet. Den innvendingen kjøper ikke Hermanrud.

- Aksjen er blitt ganske likvid, og det er bedre å investere i Aker direkte enn i datterselskapene. Når det skapes nye verdier, skjer det ofte ikke i datterselskapene, men i Aker ASA. Jeg mener at aksjen nå er urimelig lavt priset, sier sjefstrategen.

Femte rikeste

Kjell Inge Røkke ble av bladet Kapital i 2018 kåret til Norges femte rikeste person, med en anslått nettoformue på 40 milliarder kroner. Det aller meste av denne formuen er i Aker-aksjene.

Røkke kontrollerer 68,2 prosent av Aker, som er et industrielt investeringsselskap. Aker er den direkte eller indirekte største eieren i åtte selskaper på Oslo Børs.

De industrielle investeringene omfatter eierskap i selskaper som Aker BP (40 %), Aker Solutions (34,8 %), Akastor (36,7 %), Kværner (28,7 %), Ocean Yield (66,2 %) og Aker BioMarine (100 %).

Det skal sies at Røkkes formue svinger mye. Kapital anslo formuen hans i 2017 til 20 milliarder, slik at det var en dobling gjennom fjoråret.

Kommentarer til denne saken