Gå til sidens hovedinnhold

Kjell Inge Røkke henges ut i nytt teaterstykke av Hålogaland teater

Kjell Inge Røkke omtales som skurken i Hålogalands nye teaterstykke om norsk fiskerinæring. - Hvem skal henges når vi ikke lenger har fisk å henge, spør regissør Egill Pálsson.

- Jeg tror han lurer oss igjen, slik han lurte kysten for fiskeressursene – og slik han lurte statsministeren og hele det offentlige Norge med sine planer om høyhuset på Fornebu, sier regissør Egill Pálsson om Kjell Inge Røkke på Hålogaland teater sine sider.

Teaterregissøren er ikke tam i sin beskrivelse av næringslivslederen, og understreker at også i teaterstykket «Blå åker» vil Røkke få gjennomgå. Regissøren sier at googlesøket «Røkke og lurt» gir usedvanlig mange treff. Sakene handler både om spillet om Kværner i 2000 og den svært omstridte avtalen med staten om kjøp av Aker i 2009.

Les også: Disse fire tingene bør du aldri skrive på Linkedin (+)

- Ordet «lurt» brukes oppsiktsvekkende mange ganger når det gjelder Kjell Inge Røkkes forretningsatferd. Likevel klapper politikerne og andre ledere i hendene når Røkke nå skal redde verdenshavene fra overfiske og forurensning. Det er jo litt spesielt, sier Pálsson.

Stykket beskrives som politisk satire om ran på høylys dag, med Kjell Inge Røkke i rollen som skurk. På spørsmål fra Nettavisen om hans tanker rundt bruken av en virkelig person som svarteper svarer Pálsson:

- Alle dramaturgiske stykker trenger en hovedrolle. Stykket er semi dokumentarisk og vi bruker virkelige uttalelser så langt det lar seg gjøre. Kjell Inge Røkke har vært en hovedperson denne epoken, og får derfor en stor rolle i stykket.

Les også

Røkke tar Aker-utbytte på over 1 milliard

Teaterstykket tar opp privatiseringen av fiskeressursene i nord, og følger Kjell Inge Røkkes karrière fra start og til dagens dato. Pálsson mener historien er et godt bilde på kapitalismens påvirkning på et helt område.

- Nå må folk våkne, og vi må lære av historien. Vi kan ikke la staten bøye av og gi etter for kapitalistene igjen og igjen. Kapitalismen har ingen ideologi, alt handler om å tjene mest mulig penger, sier Pálsson.

Til teaterets hjemmeside sier regissøren at resultatene som vil komme fra Kjell Inge Røkkes nye havforskningsinstitutt heller ikke vil være til å stole på på grunn av nettopp kapitalismen.

- Jeg tror at hans interesse for havforskning kun er styrt av egeninteresse. Er det virkelig noen som tror at Røkke ikke er interessert i å tjene penger på forskningsresultatene som fartøyet hans skal bidra til? Han har penger nok til å kjøpe de beste forskerhodene, og han vil garantert ordne seg slik at han selv sitter igjen med hovedgevinsten, mener Pálsson.

Les også

Røkkes høyre hånd tjente 28,57 millioner kroner


Kjell Inge Røkke tar både kritikken fra Pálsson og den kommende premiere på stykket med knusende ro.

- De får bruke sin kunstneriske frihet til å skape det realitetsbildet de selv tror på. Håper det blir en god forestilling, skriver Rolf Nereng, Røkkes personlige presserådgiver, i en kommentar til Nettavisen.

Teaterstykket «Blå åker» har premiere torsdag 9. mai.

Kommentarer til denne saken