Oljemilliardæren Kjell Inge Røkke har fått en ny storslått rolle på vegne av World Economic Forum. Det velkjente møtet hvor den øverste eliten fra hele verden, møtes i luksusbyen Davos i de nydelige alpene i Sveits.

Og denne gangen er det en av Norges aller rikeste nordmenn som har fått en spesiell rolle. Kjell Inge Røkke, som startet med to tomme hender, og i dag er en av Norges rikeste menn med store eierandeler i olje- og gassindustrien, har fått rollen som «Spesialemissær for industrielle data knyttet til havet».

«Grenseløs verden»

Les mer: Legestudiets sjef slår hardt tilbake mot Gunhild Stordalens påstander – mener dette er feil

Sammen med Kimberly Mathisen, direktør for HUB Ocean, som er et programmeringsselskap, har de skrevet et eget brev direkte til deltakerne på Davos-møtet. Årets møte har som tema å «Samarbeid i en fragmentert verden», med energisikkerhet og klimaendring som de mest sentrale temaene.

I all hovedsak handler brevet om hvilket muligheter som ligger i havet for å kunne utvikle nye energikilder, som offshore vindmøller. Ifølge de ferskeste estimatene er det en teknologi som ikke vil være mulig å bruke i Norge før minst om 9–10 år, og at den ikke vil gå i pluss uten store subsidier over en forholdsvis lang periode.

– Havet er ofte oversett og ikke ivaretatt når det gjelder diskusjoner om klimaet. Men det har en avgjørende rolle, skriver Røkke og Mathisen i brevet.

Les også: Slår alarm om Tesla-biler: – Kollaps

I brevet fremhever de at offshore vindmøller kan produsere 18 ganger mer enn det forbruker i dag, og det er satt målsettinger med 40 ganger mer energi fra havet.

Samtidig herjer strømprisene med hele Europa, og myndighetene i de respektive land har innrømmet store konsekvenser av at Tyskland, Sverige og Frankrike har stengt ned atomkraftverk. Blant annet i Sverige har det vært nødvendig å sette i gang et gammelt oljekraftverk, og i Tyskland har de begynt å brenne mer kull igjen.

– Tusenvis av nye turbiner installeres offshore i Europa hvert år, og titusenvis er nødvendig om man skal nå de globale målene, skriver Røkke og Mathisen.

Les også: Bjørn Rune Gjelsten flytter milliardverdier til Sveits

Emissær for havets helse

Men det som bekymrer Kjell Inge Røkke aller mest er havets helse. De etterlyser at styresmaktene og elitene som er samlet i Davos benytter seg av den nyeste og mest innovative systemene for å holde havet friskt.

– Vi trenger seks ganger så mye mat fra havet fram mot 2050, ifølge offisielle estimater. Og akvakultur vil være en kritisk del av dette, skriver Røkke og Mathisen.

Les også: Petter Stordalen betaler skatten med «glede». Slik unngår han hundrevis av millioner i skatt: – Burde jekke seg ned

De vil forsikre seg om at de store vindmølleparkene som skal bygges utover i havet ikke ødelegger for havets helse, og går på akkord med andre behov. Dermed ønsker de seg et «grenseløst samarbeid», utover statenes grenser.

– Vi peker på fornybar energi for å redde energikrisen, men det er meningsløst å snakke om løsninger uten å ta høyde for havets helse. Havet endrer seg stadig, noe som fører til en evig strøm av nye behov for data, konkluderer Røkke og Mathisen.