Det er nok en urolig dag i finansmarkedene med solide konsekvenser for Oslo Børs og den norske kronen.

Den norske kronen er nå ned under ni kroner mot dollar.

Det er det svakeste kronen har vært på siden 2002, altså svakere enn noensinne under finanskrisen.

Svindyr

Kronen, som er en reltativt liten valuta som vanligvis svekker seg i usikre tider, ligger på noe av sitt svakeste nivåer noensinne, også mot andre valutaer. Blant annet koster en euro nå over ti kroner. Det har den kun gjort gjort tre ganger noensinne, nå i august, i slutten av fjoråret og under finanskrisen.

Det har også vært en urolig dag på Oslo Børs. På det meste var nedgangen rundt to prosent. Men ved åpning i New York - hvor børsene slår noe tilbake etter gårsdagens ras - hentet også Oslo Børs seg inn.

Den amerikanske Dow Jones-indeksen var noen minutter inn i handledagen opp 0,15 prosent, men kjempen General Electric faller kraftig etter en nyhet om at en varsler fra Madoff kaller selskapet «en større svindel enn Enron», melder CNBC.

Det er Harry Markopolos som står bak uttalelsen. Enron var et amerikansk tekonologiselskap som gikk konkurs i 2001 etter en skandale hvor selskapet jukset med regnskapene sine.

Hovedindeksen noteres ved 12.50-tiden til nivåer rundt 806-807, men hadde 20 minutter hentet seg inn igjen til et fall på 1,3 prosent. Ved 15.40 var hovedindeksen ned 1 prosent, men endte ned 0,6 prosent.

Vi må likevel tilbake til helt i begynnelsen av januar for å finne tilsvarende lave nivåer. Så å si hele børsoppgangen i år er borte (se grafen under), onsdag 2. januar sluttet Hovedindeksen på 803,42 poeng.

Ned over 3 prosent

Onsdag falt Dow Jones-indeksen i USA 3,1 prosent, mens nedgangen i Oslo ble på 2,4 prosent. Både i USA og Norge var børsfallet det største så langt i år.

En av årsakene var dårlige økonomiske tall fra Tyskland som viser at den tyske økonomien krympet i andre kvartal.

Les også: Skrekktall fra verdens store børser gir årets verste dag på børsen

I tillegg oppsto utviklingstrekk i obligasjonsmarkedene i USA og Storbritannia som erfaringsmessig ofte har varslet økonomiske nedgangsperioder. I begge landene sank rentene på tiårige statsobligasjoner lavere enn rentene på obligasjoner med to års løpetid.

En mer langvarig kilde til bekymring er handelskrigen mellom USA og Kina. Tidligere denne uken varslet USAs president Donald Trump en utsettelse av en rekke nye tollsatser på kinesiske varer, noe som utløste børsoppgang – men den ble kortvarig.