Den tidligere skikongen har gjort seg bemerket det seneste året ved å bli skatteflyktning til Bø i Vesterålen kommune. Dæhlie er en sterk motstander av formuesskatten.

Skatteflukten fikk politikere til å lange ut mot forretningsmannen og kalle ham for smålig. Dæhlie har etter langrennskarrieren opparbeidet seg en solid formue.

Fjorårstallene for investeringsselskapet hans Sisa Invest viser et negativt driftsresultat på 2 millioner kroner, men det er finansinntektene som er de interessante. Og de økte fra 21,1 millioner kroner i 2019 til hele 84,5 millioner i 2020.

Les også: Ordfører om Bjørn Dæhlie: - Han virket dønn ærlig

Tjente 80 millioner

Det ga en bedring i resultatet før skatt i perioden fra 18,1 millioner kroner til 80,7 millioner. For 2020 bevilget Dæhlie seg et tilleggsutbytte på 11,2 millioner kroner, resten av overskuddet ble overført egenkapitalen i selskapet.

Dæhlie tjente (verdiøkning) i fjor pene 20 millioner kroner på de markedsbaserte aksjene og aksjefondene. Der skyldes primært at investeringen i Tesla økte fra 11 millioner kroner til 27 millioner i verdi.

Mye av verdiene er lån til selskaper i samme konsern. Sisa Invest har eierandeler i flere titall selskaper. 127 millioner kroner er klassifisert som markedsbaserte aksjer og aksjefond eller investeringer i aksjer.

Den bokførte egenkapitalen i selskapet per 31. desember 2020 var på 441 millioner kroner. Gjelden i Sisa Invest er beskjeden.

Les også: Skikongens skatte-spurt avslører hvor tåpelig den norske formueskatten er

5 prosent i skatt

Skatteflyktningen Dæhlie betalte ikke mye skatt i fjor for investeringsselskapet, kun 4,4 millioner kroner, eller lave 5,4 prosent av det skattbare overskuddet. Da er vi igjen tilbake til skattefenomenet permanente og midlertidige forskjeller.

Permanente forskjeller betyr at kostnaden aldri kommer skattemessig til fradrag, eller inntekten aldri kommer til beskatning. Eksempler på det er kostnader til gaver, representasjon, kontingenter, og ikke minst tap/gevinst ved salg av aksjer innenfor fritaksmetoden.

Av et skattbart overskudd på 80,7 millioner kroner forsvinner hele 76,7 millioner i såkalte permanente og andre forskjeller for Dæhlie. Til gjengjeld øker den skattbare inntekten som følge av endringer i utsatt skatt. Dette skattegrunnlaget er på over 16 millioner kroner og utløste 3,57 millioner i skatt.

Den betalbare skatten ut fra verdiene i selskapet er ifølge regnskapsnotene på bare 837.000 kroner. Sisa Invest hadde ved utgangen av fjoråret bokførte verdier for 460 millioner kroner.

Les også: Milliardær Hilde Midthjell tar Dæhlie i forsvar

Allsidig

Bjørn Erlend Dæhlie (54) driver innenfor mange områder, som hytteutleie, og han har gått inn i dagligvarebransjen, men ikke minst er han hovedaksjonær i Bj Sport AS.

Dette selskapet utvikler, produserer og markedsfører sportsklær med det registrerte varemerket Bjørn Dæhlie Technical Wear, merket med logoen Bj.

Dæhlie er opprinnelig bosatt i Nannestad. Med sine åtte gull er han tidenes tredje mestvinnende vinterolympier. Dæhlie tok i løpet av langrennskarrieren ni VM-gull og vant verdenscupen sammenlagt hele seks ganger.