STAVANGER (Nettavisen Økonomi:) Ole Ertvaag er blant Olje-Norges rikeste og mest innflytelsesrike personer i kraft av å være sjef for Norges største oppkjøpsfond - Hitecvision. Investeringsselskapet, som forvalter fond med en forvaltningskapital på over 60 milliarder kroner, ble startet av Ertvaag og Ola Sætre i 2000.

Ertvaags private investeringer er samlet i selskapet Eføy Investering, hvor 57-åringen driver med kjøp og salg av aksjer og selskapsandeler i norske og utenlandske foretak - samt kjøp og salg av klassiske biler.

Bilparken økte 18 millioner kroner i verdi

Den ferske årsberetningen til Eføy Investeringer viser driftsinntekter på 103 millioner kroner i 2019 og et resultat før skatt på 102 millioner. Inntektene til selskapet er mer enn doblet fra 2018, da omsetningen var på 40 millioner kroner.

Ertvaag tar et utbytte 60 millioner kroner, og overfører resten av overskuddet på 42 millioner kroner til selskapets egenkapital på 609 millioner kroner.

I tillegg til å være kjent for å være toppsjef for Hitecvision, er Ertvaag en lidenskapelig bilentusiast. Det ferske årsregnskapet viser at Ertvaag kjøpte biler for 18 millioner kroner i fjor - og bilparken hans er nå verdt 118 millioner kroner.

Les mer: Norsk selskap vant «nobelpris i bærekraft» – nå viser de hvorfor

Nettavisen Økonomi har sendt en henvendelse til Ertvaag om en kommentar, men har foreløpig ikke fått svar.

Ifølge Stavanger Aftenblad har Ertvaag seks-sju Ferrarier, inkludert en Ferrari Laferrari, en rekke Porscher, Bugattier og en Lamborghini fra 1969.

– Mange tror det handler om privat samlergalskap, men dette er business. For meg henger lidenskap, entusiasme og forretninger sammen, og dermed er bil perfekt for meg. Jeg har bygget opp en middels stor bedrift rundt bil-interessen min, og de siste årene har det vært aktivitet og en omsetning på over 80 millioner kroner, og med betydelig fortjeneste, sa Ertvaag i forbindelse med et stort portrett i Aftenbladet tidligere i år.

Bladet Kapital kåret Ertvaag til næringslivets 42. mektigste og Norges 82. rikeste i 2019. Kapital anslår at 57-åringens nettoformue er verdt 3,5 milliarder kroner.

Les også: Spår prisutvikling som vil endre bilmarkedet for alltid: – Elbil-veksten vil ta helt av

Ikke like stor tro på 2020

Hitecvision, som Ertvaag er sjef for, har lenge investert tungt i olje- og gassektoren med mål om videresalg og avkastning. Ifølge det gigantiske fondets årsrapport, satser Hitecvision fortsatt friskt på olje og gass, og selskapet har hentet 1,1 milliarder kroner til nye investeringer.

Covid-19-krisen har imidlertid ført til en svært dramatisk situasjon for Hitecvisions oljeserviceselskaper, som allerede slet kraftig. I februar ble det klart at fondet samlet alle oljeserviceselskapene i et stort industrikonsern kalt Moreld.

Også for Ole Ertvaags private investeringer ser situasjonen usikker ut i lys av spredningen av koronaviruset. I årsberetningen skriver Ertvaag at han ikke forventer stor avkastning for 2020 på grunn av oljeprisfall og usikre utsikter for verdensøkonomien.

«Avhengig av varighet, vil disse omstendighetene kunne slå negativt ut for selskapets investeringer. Hensett til den betydelige risikoen som følge av den lange tidshorisonten og øvrige usikkerhetsmomenter knyttet til selskapets investeringer, har styret nøkterne forventninger til avkastning på kort sikt».

Les mer: Kjempesmell for Martin Andresen

Les også: Finanstilsynet: Manglende etterlevelse av hvitvaskingsloven hos Danske Bank i Norge