Kiwi- og Meny-eier Norgesgruppen endte med et årsresultat på 3,8 milliarder kroner i 2020. Det kommer fram av årsrapporten som ble lagt fram torsdag morgen.

Det er en økning på over én milliard kroner fra 2019, hvor årsresultatet var på 2,7 milliarder kroner.

Driftsresultatet økte fra 3,6 til 5 milliarder kroner i 2020.

- Stengte grenser mot Sverige har ført til rekordomsetning i våre butikker, og spesielt i grenseområdene. Om lag halvparten av vår vekst i omsetning i 2020 skyldes at nordmenn foretok så godt som all dagligvarehandel innenlands, sier konsernsjef Runar Hollevik i årsrapporten.

Han skriver videre at Norgesgruppen passerer 100 milliarder kroner i omsetning i 2020, en oppgang på mer enn 10 milliarder kroner fra 2019.

- Det har blant annet bidratt til flere norske arbeidsplasser. Våre kjeder har om lag 3.000 flere medarbeidere i 2020 sammenlignet med 2019, sier han.

Enda mektigere

Foreslått utbytte til eiere av NorgesGruppen ASA er 936 millioner kroner. Det er 777 aksjonærene i NorgesGruppen ASA, og mange av dem er kjøpmenn. Faktisk utbytte vedtas på generalforsamling i mai 2021. Utbyttet i 2020 er rekordhøyt.

Hovedaksjonær i dagligvarekonsernet er imidlertid Johannson-familien, og på toppen er Johan Johannson (54). Med eierandel på 74,40 prosent, får Johannson-familien dermed et utbytte på 696 millioner kroner.

Les også: Han er Norges mektigste dagligvareeier. Vet du hvem han er?

Johan Johannson er Norges mektigste dagligvareeier, og er god for flere titalls milliarder kroner, og i 2020 var han rangert som Norges tredje rikeste av Kapital, noe Nettavisen omtalte i september.

Med årsresultatet for 2020 blir Norgesgruppen-sjefen enda mektigere.

I 2020 hadde Johannson for øvrig en inntekt på drøye fire millioner kroner, en utbetalt bonus på 971.678 kroner, andre ytelser på 202.819 kroner, og opptjent pensjon (ikke utbetalt) på 1,2 millioner kroner.

Flere priskutt

Norgesgruppen har hatt en rekke priskutt i løpet av det siste året, som også Nettavisen har omtalt.

Hollevik sier at det er den økte omsetningen til selskapet som ga dem muligheten til å drive mer effektivt, og dermed kunne de kutte prisene i flere omganger.

- Dette utgjorde flere hundre millioner kroner for kundene våre, sier han.

Kiwi med størst omsetning

Det var lavpriskjeden Kiwi som gjorde det best blant Norgesgruppens kjeder i 2020.

De endte med en omsetning på 46,3 milliarder kroner.

I årsrapporten skriver Norgesgruppen at Kiwi i 2020 hadde den høyeste sammenlignbare veksten i dagligvarebransjen, med 19,1 prosent.

«Da koronapandemien for alvor kom til Norge i mars, førte det til store endringer. Grensene ble stengt, mange i andre bransjer ble permittert og alle skulle holde seg mest mulig hjemme. Dette resulterte i sterk vekst i de fleste Kiwi-butikker, og spesielt i nærheten av svenskegrensen», skriver de.

Med veksten kom også behovet for flere ansatte, og det ble ansatt 2000 flere medarbeidere i lavpriskjeden i fjor.

Meny hadde en omsetning på 21,3 milliarder kroner i fjor, mens Spar endte med 14,5 milliarder og Joker på 8,3 milliarder kroner.

ASKO, som leverer varer til Norgesgruppens butikker, hadde en omsetning på 78,4 milliarder kroner.

Norgesgruppen har for øvrig ikke bare dagligvarekjeder. De eier også Bakhuset, og eier 50 prosent av både Big Horn Steakhouse og Kaffebrenneriet, og de eier en del av Deli de Luca og Mix, for å nevne noen.