I en børsmelding torsdag morgen opplyser Nordax at de vil vil by 17,8 milliarder kroner i kontanter for samtlige utestående aksjer i eierselskapet Norwegian Finans Holding (NFH). NFH eier Bank Norwegian.

Budet skjer gjennom et kontantvederlag på 95 kroner per aksje. Dette budet er 16,5 prosent over det NFH-aksjen sluttet på 3. mars og ca. 25-30 prosent over det aksjen er blitt handlet til de seneste ukene og månedene.

Budet verdsettes av aksjemarkedet, og kursen rett etter åpning har lagt seg på over 97 kroner, en oppgang på 19,3 prosent (se grafen under).

Les også: I denne banken er hvert fjerde lån misligholdt

Ikke gjør noe

Det gir en markedsverdi på 18,2 milliarder kroner og kan indikere at det kommer et motbud/forbedret tilbud, ettersom markedskursen er høyere enn oppkjøpskursen. Styret i NFH skriver i en børsmelding at de vil vurdere ethvert bud og anmoder aksjonærene å ikke godta noe før styret har konkludert.

Nordax Bank AB er en spesialistbank i Nord-Europa eid av Nordic Capital Fund VIII og finske Sampo. Banken har for tiden rundt 255.000 privatkunder i Sverige, Norge, Finland, Danmark og Tyskland.

Ved utgangen av 2020 utgjorde utlånene 27,7 milliarder svenske kroner, en god del lavere enn volumene til Bank Norwegian.

Nordax mener at Bank Norwegian vil ha gode muligheter for å utvide virksomheten ytterligere sammen med Nordax. Et kombinert selskap kan utfordre de større aktørene i markedet.

Et spørsmål er om den nye banken vil videreføre samarbeidet med flyselskapet Norwegian om opptjening av cashpoints.

I en e-post får Nettavisen opplyst at Nordax har ingen ambisjoner om å endre på samarbeidet med Norwegian. Nordax vil komme tilbake til detaljene på et senere tidspunkt.

Les også: Inkassotoppen slo gjeldsalarm - nå slår banksjefen tilbake

Overlegent

Et samarbeid vil innebære ytterligere utvikling av virksomheten, ytterligere forbedring av priser, utvidelse av produkttilbudet og det som omtales som «en overlegen kundereise .

- Vi er mektig imponert over hvordan Bank Norwegians ledelse og ansatte har utviklet selskapet til sin nåværende posisjon som markedsledende i det nordiske forbrukerfinansieringsmarkedet.

- Bank Norwegian har en solid merittliste bestående av lønnsom vekst, plattformens beviste skalerbarhet og motstandskraft i møte med covid-19 og det nåværende makroøkonomiske miljøet, sier adm. direktør Jacob Lundblad i Nordax Bank AB i børsmeldingen.

Les også: Tapte nesten like mye som DNB

Ledende nisjebank

Nordax ønsker med oppkjøpet å utvide den nye banken til nye europeiske markeder for å bli en ledende paneuropeisk nisjebank.

De ønsker å befeste den ledende posisjonen i Norden med til sammen 2 millioner kunder og en låneportefølje på 64 milliarder svenske kroner.

Det vil i så fall være dobbelt så mye som den nærmeste konkurrenten. I tillegg til kredittkortlån og forbrukslån skal den nye banken også tilby sofistikert forsikringsekspertise.

Bærekraftig vekst

Lundblad sier deres interesse for Bank Norwegian er drevet av en overbevisning om at transaksjonen vil bidra til langsiktig bærekraftig vekst for den kombinerte banken. Det skal skje med støtte fra eierne.

De største eierne i Bank Norwegian (NFH) er fond, og Nordax har fått med seg store eiere som Nordic Capital Fund VIII1, Nordic Capital Fund IX2 og Sampo Oyj med på kjøpet.

Nordic Capital Fund IX3 og Sampo Oyj eier henholdsvis 16,4 prosent og 6,3 prosent av aksjene i NFH. Disse eierne har inngått betingede avtaler om å selge NFH-aksjer til Nordax i bytte mot aksjer i Nordax.

Les også: Håver inn under koronapandemien

Kritisk gjennomgang

Oppkjøpet av Bank Norwegian forutsetter at Nordax får gjennomført en tilfredsstillende selskapsgjennomgang av både NFH og datterselskapet Bank Norwegian AS, såkalt due diligence.

Nordax opplyser at de har brukt betydelig tid og ressurser på å gjennomføre en due diligence av Bank Norwegian. Banken mener Bank Norwegian har bygget opp en solid posisjon i det nordiske markedet for forbrukerfinansiering.

Bank Norwegian hadde ved utgangen av fjerde kvartal i fjor 1,75 millioner kunder, mange utenfor Norges grenser.

Tilbudet fra Nordax forutsetter at minst 50,1 prosent av eierne i NFH takker ja til tilbudet. Nordax ser en vesentlig fordel ved å bli en majoritetsaksjeeier i NFH.

Nordax har tidligere fremmet visse forslag til styret i NFH, men ikke nådd frem. Dagens tilbud inneholder derfor en forbedret pris og betydelig færre vilkår sammenliknet med tidligere forslag.