Kronekursen er kraftig svekket mandag morgen, både mot euro, dollar og svenske kroner.

Mot en euro koster en krone nå 10,89 kroner, mot 10,35 kroner i starten av september. Kronen er nå på sitt svakeste siden i juni.

Nedgangen kommer parallelt med et kraftig fall på børsene, der Oslo Børs er ned hele tre prosent.

Pessimisme

- Det er vanskelig å si akkurat hva dette er som gjør at kronen svekkes såpass mye, men vi har hatt en litt svak uke forrige uke og det fortsetter den uka her, sier Magne Østnor, valutaanalytiker i DNB, til Nettavisen.

Les også: Nordea spår kronesjokk - USA-feriene kan bli mye billigere etter korona

Han viser til at økt pessismisme rundt korona-situasjonen bidrar til nedgangen. Smittepresset i Europa har økt de siste ukene og mange frykter en ny nedstengning lik den vi hadde i mars. I slike tilfeller har kronen en tendens til å svekke seg fordi investorene da strømmer til trygge valutaer som dollaren og euroen.

- Stemningen har snudd. Økonomien er ikke lenger i gradvis forsiktig bedring lenger, og det påvirker kronekursen, sier Østnor.

Les også: DNB: Dette påvirker kronen mest

Duete sentralbank

Østnor tror også rentemøtet i Norges Bank om tre dager kan ha påvirket kronekursen i negativ retning. Det ventes ikke at Norges Bank vil komme med tegn til renteheving med det første, noe som i så fall ville vært positivt for kronestyrken.

Les også: Sjeføkonom spår permanent dyr utenlandsferie etter koronakrisen

- Mange hadde ventet at Norges Bank skulle komme ut på den haukete siden og være mer opptatt av finansiell stabilitet, men det er i ferd med å snu, vi tror heller ikke det lenger og lener seg kanskje andre veien i stedet, sier DNB-økonomen.

Les også: Det er en risiko ved aksjer og fond som nesten ingen tenker på - og det kan bli ekstremt dyrt for deg (+)