Gå til sidens hovedinnhold

Kjempenederlag i retten for Petter Stordalen

Får ikke en krone i striden om pandemiforsikring.

Petter Stordalen og Nordic Choice Hotels tapte den mye omtalte rettstriden mot Codan forsikring i et knusende nederlag.

Han har allerede bestemt seg for å anke dommen, ifølge Dagens Næringsliv.

Les også: Stordalens pandemi-forsikring kan gi milliard-utbetaling

Epidemi, ikke pandemi

Choice hadde forsikret hotellene sine mot inntektsfall ved «et epidemisk utbrudd», og mente derfor at de hadde rett på en utbetaling i kjølvannet av den massive koronapandemien.

Det danske forsikringsselskapet Codan, som Choice tegnet forsikringen med, mente imidlertid at forsikringen bare gjaldt epidemier knyttet til de spesifikke hotellene, og ikke pandemier. De mente dermed at Stordalen ikke hadde dermed rett til en utbetaling i et slikt tilfelle.

Nå foreligger dommen fra Oslo tingrett, som gir Codan fullstendig medhold. Stordalens hoteller får dermed ikke en krone av forsikringen sin.

Tvert imot må hotellkongen betale nær 1,2 millioner kroner i saksomkostninger til forsikringsselskapet. Han hadde håpet på en utbetaling på rundt en milliard kroner fra Codan.

Les også: Stordalen slår hotell konkurs: - Rett og slett ikke forsvarlig å drive hotellet lenger

Ikke dekning

Codan har påstått at forsikringen bare dekker epidemiske utbrudd på hotell. Det har det ikke vært på Norefjell Ski & Spa, som formelt var saksøker i denne saken. De mente at en reell pandemiforsikring for Stordalens hotellkjede ville medført en årlig forsikringspremie på mellom 77 og 115 millioner kroner. Stordalens Stawberry-konsern betalte imidlertid bare 1,8 millioner i årlig forsikringspremie.

Tingrettsdommer Kim Heger ved Oslo tingrett skriver i dommen at koronapandemien kunne blitt betegnet som et «epidemisk utbrudd», men mener at partene i dette tilfelle har hatt «en annen felles forståelse av uttrykket og klausulens anvendelsesområde».

Les også: Kjempetap: Stordalen blør penger

De konkluderer dermed med «epidemisk utbrudd» i denne avtalen «ikke dekker den pandemisituasjon Norge og verden sto i og fortsatt står i, samt at det heller ikke var partenes mening at den skulle gis et slikt ekstraordinært nedslagsfelt.»

Stordalen vil imidlertid anke dommen.

– Dette er bare begynnelsen. Dette er tingretten. Nå er det skibytte. Nå blir det lagmannsretten, sier Petter Stordalen i en Clubhouse-samtale med Per Valebrokk fredag ettermiddag, ifølge DN.