Striden rundt Oslos storsykehus Ullevål fortsetter med full styrke. Aksjonsgruppa Redd Ullevål sykehus krever en rådgivende folkeavstemning, men nå sier flere av partiene, selv om de vil redde sykehuset, likevel nei til en avstemning.

– Vi kommer til å kjempe mot dette med alle gode verktøy. Men en folkeavstemning, i en sak der Oslos lokaldemokrati allerede har uttalt seg med styrke, er jeg tvilende til, sier SVs gruppeleder i Oslo bystyre, Ola Wolff Elvevold, til Nettavisen.

Heller ikke byrådspartiene Arbeiderpartiet og Miljøpartiet de Grønne (MDG) vil stemme for en folkeavstemning. Det samme gjelder Høyre, får Nettavisen bekreftet.

Les også: Advarer mot helikopterplaner ved nyfødtavdeling: – Veldig bekymret

– Trist det er sånn

Dermed er det ikke flertall for innbyggerforslaget til aksjonsgruppa, og det ligger an til at forslaget blir nedstemt når det kommer til politisk behandling senere i høst.

– Jeg blir skuffet dersom vi har samlet inn nesten 7000 underskrifter til støtte for forslaget forgjeves, sier leder av folkeaksjonen Redd Ullevål sykehus, Lene Haug, til Nettavisen.

Haug håper nå at partiene vil snu i saken, og likevel gi tommelen opp for en folkeavstemning.

– Jeg håper vi fortsatt kan overbevise SV og MDG om at de må støtte innbyggerforslaget vårt når saken kommer til avstemning. SV og MDG støtter jo saken vår på alle andre måter. Jeg hadde jo håpet at vi hadde klart å få fram vår argumentasjon om at det trengs en folkeavstemning til alle som støtter saken, sier hun.

Haug mener det er et stort behov for en folkeavstemning for å få stanset de omstridte sykehusplanene.

– Jeg synes jo det er trist at det er sånn, for jeg skulle ønske at regjeringen og Stortinget respekterte det ordinære lokaldemokratiet i Oslo, men det gjør de ikke. Derfor trenger vi en folkeavstemning, sier hun.

Til tross for en stor lokal motstand, vil regjeringen nemlig legge ned Ullevål sykehus, og i stedet bygge et nytt storsykehus ved Rikshospitalet på Gaustad. Det selv om de fleste partiene i Oslo bystyre sier nei til planene, også byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Les også: Nekter å gi opp: – Håper statsråden sover dårlig om natten!

Ap: – Det blir feil

Arbeiderpartiets gruppeleder i Oslo bystyre, Andreas Halse, mener det blir feil med en folkeavstemning.

– Vi sier nei fordi dette er en statlig avgjørelse, og ikke noe Oslo kommune kan avgjøre. Det blir feil å ha en folkeavstemning i Oslo når den ikke kan avgjøre saken, sier Halse til Nettavisen.

– Forstår du at aksjonsgruppa blir skuffet?

– Jeg skjønner selvfølgelig at de som har foreslått det er skuffa. Jeg tror likevel ikke det hadde vært bra om vi gikk inn for en avstemning som ga folk et inntrykk av å bestemme uten at det faktisk er et reelt innhold, sier han.

MDGs bystyrepolitiker Arne Haabeth er også på linje med Halse:

– Det er engang slik at den saken er det ikke Oslo som bestemmer, men staten. Og staten overkjører nok en gang Oslo kommune. Da tenker vi at en rådgivende folkeavstemning i Oslo er litt å kaste glør i ansiktet på folk, sa Haabeth til NRK i forrige uke.

Les også: Raser mot løftebrudd – utsetter priskutt: – Det er rett og slett pinlig

– En sjanse å ta

Men Haug er uenig i kritikken fra blant annet MDG.

– Hvis en folkeavstemning var avgjørende så kunne folk kanskje føle seg litt lurt, men jeg tror alle er klar over at folkeavstemninger er rådgivende. Folkeavstemningene som har vært om fylkesoppløsning er det jo også staten som bestemmer, men basert på hva folk mener i fylkene, sier hun, og påpeker:

– Lokale folkeavstemninger handler jo om hva innbyggerne mener, i et håp om at staten vil lytte til innbyggere. Så jeg synes ikke det er et godt argument.

Hun sier samtidig at det er en sjanse å ta, og at de er åpne for at folk også kan si ja til statens planer:

– Hvis det ikke er som vi tror, at folk vil stemme for å bevare Ullevål sykehus, så vil jo saken antakelig være helt tapt fra vår side.

Les også: SV lover beinhard kamp for å bevare Ullevål sykehus: – Mange er skuffet

Høyre: – Blir galt

Men også Høyre er kritisk til forslaget om en folkeavstemning.

– Høyre vil ikke støtte forslag om en folkeavstemning om ny sykehusstruktur i Oslo. For det første er vi negative til folkeavstemninger på generelt grunnlag, det er ikke og skal ikke være en del av vår styringsmodell, sier James Stove Lorentzen (H), som er leder av byutviklingsutvalget, til Nettavisen.

Han viser til at Oslo universitetssykehus, som Ullevål sykehus er en del av, har mange landsdekkende funksjoner.

– Da blir det spesielt galt at Oslos befolkning alene skulle kunne avgjøre sykehusstrukturen gjennom en folkeavstemning, mener Lorentzen.

Frp: – Ikke avgjort ennå

Selve komitébehandlingen av forslaget er imidlertid utsatt, understreker Frps bystyrepolitiker Aina Stenersen.

– Det var enighet om å utsette saken, for å få mer informasjon. Så forslaget er ikke avvist. Og Oslo hadde folkeavstemning om OL, så tematikken er godt innenfor hva Oslo kan ha folkeavstemning om, sier Stenersen til Nettavisen.

Frp vil stemme for en folkeavstemning, og Stenersen viser til at det er samlet inn flere tusen underskrifter i saken.

– Så det er viktig at blant annet de og flere av innbyggerne blir hørt gjennom en folkeavstemning. Når regjeringen overkjørte Oslo med statlig plan, så jobber vi for at de i det minste skal lytte til en folkeavstemning, sier hun, og legger til:

– Så vi håper at flere stemmer for i bystyre ved behandlingen videre.

Les også: Kastet ut av Oslo Frp etter Nettavisen-sak

– Ikke demokratisk

Folkeavstemningen ønsker aksjonsgruppa å gjennomføre i forbindelse med kommunevalget neste år.

– Helseforetaksmodellen, som sykehusene styres etter, gjør store beslutninger som nedleggelser av sykehus og enorme investeringer ikke blir ordentlig behandlet i noen demokratiske organer. Saken er kun behandlet av regjeringen og helseministeren, ikke noen demokratisk valgt organ som Stortinget eller bystyret. Helseministeren er strengt tatt ikke demokratisk valgt. Det blir dermed et veldig stort demokratisk underskudd, sier Haug, og legger til:

– Og vi tror jo ikke at så dårlige likte planer ville blitt vedtatt hvis det hadde blitt demokratisk behandlet.

Hun sier kampen ikke er over, og bare fnyser av de som hevder at saken allerede er tapt.

– Engasjementet blir bare større og større, så vi øyner håp om at staten tar til fornuft, sier hun.

Gjennomføringen av en folkeavstemning er anslått å koste mellom 1 og 1,5 millioner kroner.