*Nettavisen* Økonomi.

Kjemper om nødnettet

Foto: Scanpix

Ti aktører kjemper om å vinne kontrakter for nødnettet, til en verdi av 3,6 milliarder kroner. Nå frykter kritikerne at løsningen som velges blir både dyr og gammeldags.

07.03.05 07:35

Etter nesten ti års utredning vedtok Stortinget i desember å bygge et felles digitalt nødnett for politi, brannvesen og helsetjenesten.

- Det har vært et langt lerret å bleke, fra idé, gjennom Storting og regjering og til nettet faktisk bygges ut, sier prosjektlkeder Tor Helge Lyngstad i statens nødkommunikasjonssentral Nødnett til Dagens Næringsliv.

Totalt kjemper ti aktører om nødnett-kontraktene. Fire ønsker å levere nettverket, mens ni ønsker seg kommunikasjonssentralen. Blant disse er Ericsson og ID Connect, Siemens, Frequentis, Telenor og Intergraph Norway.

I midten av april avgjøres det hvem som får levere inn anbud.

Nødnettet har en anslått kostnad på 3,6 milliarder kroner, og det er staten som tar regningen. I tillegg lyses det ut en kontrakt på drift av nettet, slik at den totale kostnaden vil overstige det offisielle anslaget.

Eksperter i både Oslo Sporveier, IKT Norge og Politiet er redde for at det nye nødnettet ikke skal henge med i utviklingen, og være gammeldags allerede den dagen det åpnes. I tillegg er det frykt for at nettet skal gå på bekostning av andre ressurser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.