Alphabet Inc, som omfatter hele Google-konsernet (se lenger ned) har lagt frem resultatet for første kvartal. Og tallene viser at inntektene i årets tre første måneder har økt med 17 prosent til 36.339 millioner dollar. Med dagens valutakurser tilsvarer det 315 milliarder norske kroner.

Driftsresultatet i perioden er opp 18 prosent til 8,3 milliarder dollar, 72 milliarder kroner. Driftsmarginen, altså driftsresultatet som andel av inntektene, er imidlertid ned fra 25 prosent i første kvartal 2018 til 18 prosent i første kvartal i år.

Slo forventningene, men...

Resultatet per aksje i årets tre første måneder ble 11,90 dollar, 9,50 dollar med en EU-bot (se under). Analytikerne hadde i gjennomsnitt ventet at Alphabet skulle tjene 10,56 dollar per aksje, ifølge Nasdaq.com, slik at Google leverer et bedre resultat enn ventet.

Resultatet ble presentert etter at Nasdaq-børsen stengte, men Alphabet-aksjen var mandag opp 1,2 prosent. Med en børsverdi tilsvarende over 7700 milliarder kroner (se lenger ned) tilsvarer verdistigningen på 92 milliarder alene verdien av det syvende største selskapet på Oslo Børs!

Men aksjen falt likevel med 5 prosent i etterhandel, blant annet fordi en stor EU-bot tynget resultatet på 1,7 milliarder dollar tynget resultatet.

103.000 ansatte

Googles kraftige vekst gjenspeiler seg også i antall ansatte, som det seneste året på verdensbasis har økt fra 85.000 til over 103.000.

Det har vært mye oppmerksomhet på hva store selskaper som Google og Facebook betaler i skatt. Google oppgir i sin resultatpresentasjon at de betaler 18 prosent i skatt av resultatet i årets tre første måneder, mot 11 prosent i tilsvarende kvartal i fjor.


Verdt tre ganger Oslo Børs

I første kvartal 2018 utgjorde de totale inntektene til Alphabet 31.146 millioner dollar, som var en økning på 26 prosent sammenliknet med første kvartal 2017. Driftsresultatet for ett år siden 7001 millioner dollar, bunnlinjen 9401 millioner.

Markedsverdien av Alphabet-konsernet er om lag 892 milliarder dollar, svimlende 7742 milliarder kroner med dagens valutakurser. Alphabet er verdens fjerde mest verdifulle selskap etter Microsoft, Apple og Amazon, og det er langt ned til nummer fem på listen, Facebook.

Verdien av selskapet tilsvarer dessuten tolv ganger verdien av Norges desidert mest verdifulle børsnoterte selskap, Equinor. Samtlige selskaper på Oslo Børs er verdt 2756 milliarder. Så langt i år er Alphabet-kursen opp 22 prosent.


Restrukturering

Alphabet Inc. ble dannet av Google høsten 2015, etter en restrukturering av Google-konsernet, og fungerer som et morselskap og konglomerat. Selskapet skal eie flere selskaper som ble eid eller skapt av Google, inkludert Google selv. Google er for øvrig det klart største datterselskapet i Alphabet-konsernet.

Alphabets portefølje omfatter et bredt spekter av bransjer, inkludert teknologi, bioteknologi, investeringskapital og forskning.

Alphabet er basert i California og ledes av Googles grunnleggere, Larry Page og Sergey Brin, med Page som administrerende direktør og Brin som president/styreformann. De to gründerne anslås i dag hver å ha en nettoformue på 54-55 milliarder dollar, tilsvarende om lag 475 milliarder kroner.