Med et justert driftsresultat på 5,47 milliarder amerikanske dollar, 44,7 milliarder kroner, i første kvartal i 2021, leverer Equinor sitt beste kvartal siden 2014. Det er over dobbelt så stort som i tilsvarende kvartal i 2020, da det justerte resultatet endte på 2,05 milliarder dollar.

På forhånd spådde analytikerne et justert driftsresultat på 5,2 milliarder amerikanske dollar.

- Organisasjonen responderte kraftfullt og har levert solid drift under pandemien. Det posisjonerer oss godt for sikker drift, verdiskapning og sterk kontantstrøm i 2021 og fremover, sier Anders Opedal, konsernsjef i Equinor ASA.

Justert driftsresultat etter skatt var på 2,66 milliarder dollar, 21,7 milliarder kroner, - opp fra 0,56 milliarder i tilsvarende kvartal i fjor.

Les mer: Krisetall for oljestudier: – Dommedagsprofetene skremmer ungdommen

Gevinst fra havvind-prosjekter

Resultatene er sterkt preget av at Equinor solgte fornybar energi-prosjekter verdt 12,3 milliarder kroner:

  • I januar solgte Equinor halvparten av lisensene til havvindprosjektene Empire Wind og Beacon Wind utenfor østkysten av USA for 1,2 milliarder dollar - eller rundt 9,8 milliarder kroner.
  • I februar solgte Equinor en eierandel på ti prosent av havvindprosjektene Doggerbank A og B til 285 millioner dollar - eller drøyt 2,3 milliarder kroner.

- Equinor vil være et ledende selskap i det grønne skiftet, og i kvartalet styrket vi vår posisjon innen havvind med tildeling av kontrakter fra delstaten New York for leveranse av vindkraft fra Empire Wind 2 og Beacon Wind 1. Vi bokførte også gevinster på rundt 1,4 milliarder dollar fra nedsalg, og bekreftet vår evne til å skape verdi ved å sikre tilgang og modne fram fornybarprosjekter, sier Opedal.

Samtidig har olje- og gassprisene vært høye i starten av året. Prisen på et fat brentolje har i snitt vært på 56,5 dollar fatet, mens gassprisen har vært på over seks dollar pr MMBtu i Europa.

Les mer: Stor granskning av Equinor: – Alvorlige brudd på regelverket

Jekker opp utbyttet

Equinor-styret har bestemt at utbyttet skal øke fra 12 cent til 15 cent per aksje for første kvartal.

- Solid forbedringsarbeid og kapitaldisiplin gjør at vi leverte sterk verdiskaping fra økte olje- og gasspriser og vårt beste kvartalsresultat siden 2014. Vi leverer en netto kontantstrøm på over 5 milliarder dollar og reduserer vår justerte gjeldsgrad til under 25 prosent, sier konsernsjef Opedal.

Selskapet produserte drøyt 2,1 millioner fat oljeekvivalenter i første kvartal, ned tre prosent sammenliknet med samme periode i fjor. Nedgangen skyldtes blant annet nedstengning i brannherjede anlegget på Melkøya, samt produksjonsstans på Peregrino-feltet i Brasil på grunn av reparasjoner.

Olje- og gassgiganten foretar totalt nedskrivninger verdt 428 millioner dollar, eller 3,5 milliarder kroner. Rundt 776 millioner kroner av tapene kommer fra aktiviteten i det internasjonale segmentet og i USA. I Norge tar Equinor 2,25 milliarder kroner i tap grunnet økte kostnadsestimater og lavere produksjonsestimater.

Les også: Stor oversikt over oljeinntektene i Norge: – Spesielt overrasket over Oslo og Viken