Equinor har allerede meldt at to tredjedeler av utbyttet forsvinner og at selskapet har satt i gang et omfattende spareprogram. Onsdag sa Equinor-tillitsvalgte til Nettavisen Økonomi at de fryktet oppsigelser og dype kutt som følge av den doble krisen norsk oljenæring står i som følge av lav oljepris og koronanedstengning.

Torsdag presenterer Equinor nye, deprimerende tall fra de første månedene av 2020:

  • Selskapet leverer et justert driftsresultat på 2,05 milliarder dollar, ned fra 4,19 milliarder i samme periode i fjor.
  • Resultat etter skatt endte på minus 705 millioner dollar, eller 7,2 milliarder kroner i underskudd. Til sammenlikning leverte Equinor et overskudd på 17,5 milliarder kroner i samme periode i fjor.

På forhånd ventet analytikerne at den norske oljegiganten ville levere et justert resultat før skatt på 2,04 milliarder dollar.

Les også: Equinor-ansatte om oljekrisen: – Frykter permitteringer og oppsigelser

– Aldri sett tidligere

Konserndirektør Eldar Sætre skriver i en pressemelding at Equinors resultater er påvirket av lave olje- og gasspriser, men er fornøyd med at selskapet leverer god operativ drift med rekordhøy produksjon og solid kontantstrøm, forholdene tatt i betraktning.

– I tider som dette, med markedsforhold og usikkerhet som vi aldri har sett tidligere, er det viktigere enn noen gang å ha en tydelig retning for den langsiktige utviklingen av selskapet. Våre verdier og vår strategi ligger fast, og vi er dedikert til å utvikle Equinor som et bredt energiselskap, sier Sætre i meldingen.

Equinor leverer et justert resultat før skatt på 15 millioner dollar fra den internasjonale aktiviteten. I fjor endte tilsvarende resultat på 666 millioner dollar. I Norge ender Equinor på et justert resultat på 1,86 milliarder dollar, ned fra 3,2 milliarder dollar i samme periode i fjor.

Skriver ned verdier for 25 milliarder kroner

Equinor melder også at eiendelene til konsernet har falt i verdi, og foretar nedskrivninger på til sammen 25 milliarder norske kroner. Selskapet skriver at nedskrivningene hovedsaklig skyldes de kortsiktige prisforutsetningene, hvor 0,86 milliarder dollar av verditapet er på norsk sokkel, mens 1,4 milliarder dollar kommer fra internasjonale eiendeler.

I går skrev Dagens Næringsliv at de samlede tapene fra USA er på 200 milliarder kroner siden etableringen i Nord-Amerika. Også for dette kvartalet skyldes største delen av nedskrivningene at den landbaserte USA-virksomheten mister verdi. I USA var nedskrivningene på 8,9 milliarder kroner alene knyttet til skifersatsingen.

– Vi vil fortsette å prioritere verdiskaping over produksjonsvolum, og vi har allerede redusert aktiviteten, spesielt i den landbaserte virksomheten i USA. Vi vil vurdere ytterligere reduksjoner i aktiviteter og bruke den fleksibiliteten vi har i porteføljen vår, ved behov, sier Sætre i pressemeldingen.

Les mer: Zalando fikk kraftig underskudd

Les også: Kahoot: Kraftig vekst - men taper fortsatt like mye