Gå til sidens hovedinnhold

Kjempesmell for Magnus Carlsen - aksjen nesten halvert på tre måneder

Magnus Carlsen og faren Henrik har et verditap i spillselskapet på 84 millioner kroner siden januar.

Teknologi- og e-læringsselskapet Play Magnus er bygget rundt appen Play Magnus, som ble lansert i 2014. De seneste årene har selskapet satset bredere på digital sjakk, sosial spilling og e-læring.

Play Magnus ble børsnotert i oktober i fjor til en emisjonskurs på 21 kroner. Det var altså opptakskursen på børsen da investorene tegnet seg for aksjer i børsnoteringen.

Aksjen ble tatt opp på lavterskeltilbudet Euronext Growth, der blant annet nye vekstselskaper som Kahoot! er notert. Børsintroduksjonen ble ingen suksess, aksjen falt umiddelbart under emisjonskursen.

Les også: Kjempeutbytte for sjakkongen

Tok av

Men så tok aksjen virkelig av og ble på det høyeste i januar notert til 36 kroner (se grafen under). Da var markedsverdien av selskapet drøyt 2 milliarder kroner.

Men siden toppen er aksjen nesten halvert til 19 kroner. Markedsverdien av PlayMagnus fredag er under 1,1 milliarder kroner.

Verdenseneren i sjakk gjennom mange år eier 85 prosent av selskapet Magnus Chess AS, faren Henrik de resterende 15 prosentene. Deres investeringsselskap eier 9,5 prosent i det børsnoterte selskapet og er med det nest største eier.

Les også: Kahoot!-aksjen stuper: Thomas Giertsen med stortap

Solgte seg ned

18. januar var disse aksjene verdt 178 millioner kroner, i dag er aksjene verdt 94 millioner. Det gir et verditap på 84 millioner kroner. I forbindelse med børsnoteringen solgte Magnus Carlsen 19 prosent av aksjene til en verdi av 19 millioner kroner.

Det har ikke lykkes Nettavisen å få kontakt med Henrik Carlsen for en kommentar til verdifallet. Magnus Carlsen er for tiden opptatt med sluttspillet i Meltwater Champion Chess Tour, der han fredag spiller den avgjørende semifinalen mot armeneren Levon Aronian.

Veksten til Play Magnus AS har skjedd gjennom å kjøpe selskaper som streaming- og spillplattformen Chess24 og e-læringsselskapet Chessable. Play Magnus samarbeider også med selskapet Meltwater, som arrangerer den digitale turneringen Champion Chess Tour.

Veldig røde tall

Play Magnus prises på børsen som et vekstselskap, at omsetningen inntjeningen skal komme etter hvert. Foreløpig er ikke selskapet i nærheten av å tjene penger. Årsrapporten for 2020 viste en vekst i omsetningen fra 24 millioner kroner i 2019 til 67 millioner i fjor.

Men resultatet før skatt var i negativt med hele 135 millioner kroner. For hver krone i omsetningen tapte selskapet to kroner. Den store smellen kommer til tross for at antall betalende brukere økte nesten doblet seg til 44.300. Brukerne må ut med drøyt 14 dollar i måneden for å benytte seg av appene.

Play Magnus oppjusterte imidlertid forventningene for inntektene fremover. Selskapet forespeiler bestillinger verdt i år i området 19-21 millioner dollar, 160-170 millioner med dagens valutakurser. Det var en oppjustering fra 14-16 millioner dollar.

Ambisjonen er en omsetning på 60 millioner dollar innen 2025.

Les også: Ekspertene har undersøkt tre myter om aksjemarkedet. De stemte ikke

Sponsor

Nylig ble det kjent at Chessable inngår avtale med det internasjonale sjakkforbundet FIDE. Den seksårige avtalen gjør at Chessable blir en av sponsorene for flere sentrale turneringer.

Søsterselskapet chess24 kjøper kringkastingsrettigheter for de største FIDE-turneringene fra 2021 til 2026

Play Magnus Groups visjon er å utvikle sjakk for å gjøre verden smartere, ved å oppmuntre flere mennesker å spille, se på, studere og tjene penger på sjakken.